Gideon v. Wainwright'ı Davası
Alanya avukat olarak hizmet veren Aşıkoğlu Hukuk Bürosu, Eski Alanya Cumhuriyet Savcısı Mehmet Aşıkoğlu tarafından Alanya'da kuruldu.
alanya,hukuk,bürosu,avukat,dava,danışma,mehmet,aşıkoğlu,mehmet aşıkoğlu,savcı,eski,ceza,ticaret,haciz,alacak,borçlar,Mehemet,Aşıkoğlu,alanya,avukat,hukuk,bürosu,alanya avukat, mehmet aşıkoğlu, alanya hukuk bürosu
20584
post-template-default,single,single-post,postid-20584,single-format-standard,bridge-core-2.5,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
 

Gideon v. Wainwright’ı Davası

Gideon v. Wainwright’ı Davası

Gelmiş geçmiş en ünlü olan mahkeme karaları arasında Gideon v. Wainwright’ı davası yer alır, çünkü bir ceza davalının, kişisel olarak bir avukat tutamayacak olsalar bile bir avukata sahip olma hakkını tesis etmiştir. Bu ünlü Yüksek Mahkeme davasında, Mahkeme oybirliğiyle, ABD Anayasasının Beşinci ve Altıncı Değişiklikleri nedeniyle, devletlerin avukat tutamayacak durumda olan sanıklara bir avukat sağlamaları gerektiğine karar verdi.
Dava, suçlanan kişinin bir avukata para ödeyemediği için avukat tutma hakkının reddedildiği bir hırsızlıkla ilgiliydi. Hırsızlık suçuyla suçlandıktan sonra, Gideon (suçlanan kişi) adliyeye avukat ücreti ödeyemeyecek kadar fakir geldi. İşte olanlar:

Dava, suçlanan kişinin bir avukata para ödeyemediği için avukat tutma hakkının reddedildiği bir hırsızlıkla ilgiliydi. Hırsızlık suçuyla suçlandıktan sonra, Gideon (suçlanan kişi) adliyeye avukat ücreti ödeyemeyecek kadar fakir geldi. İşte olanlar:

MAHKEME: Bay Gideon, üzgünüm ama bu davada sizi temsil etmesi için bir avukat atayamam. Florida Eyaleti yasalarına göre, mahkemenin bir sanığı temsil etmesi için bir avukat atayabileceği tek zaman, o kişinin ölüm cezasına çarptırıldığı zamandır. Üzgünüm ama bu davada sizi savunması için bir avukat atama talebinizi reddetmek zorunda kalacağım.

GIDEON: Birleşik Devletler Yüksek Mahkemesi, avukat tarafından temsil edilme hakkım olduğunu söylüyor.

Florida mahkemesi Gideon için avukat atamayı reddetti. Sonuç olarak, davadaki masumiyetini vurgulayarak kendi avukatı olarak hareket etmeye ve mahkemede kendi savunmasını yapmaya zorlandı. Duruşma sonunda jüri suçlu kararı verdi. Mahkeme Gideon’u eyalet hapishanesinde beş yıl hapis cezasına çarptırdı.

Mahkum edildikten sonra Gideon, Birleşik Devletler Yüksek Mahkemesine Altıncı Değişiklik haklarının ihlal edildiğini temyiz etti. Sonunda Yüksek Mahkeme, avukat tutamayan sanıklara avukat sağlanması gerektiğine karar verdi ve bu kararın sonucu olarak, daha önce hüküm giymiş 2.000’den fazla kişi Florida hapishanelerinden serbest bırakıldı. Bugün yoksul mahkûmlar, mahkemede adil yargılanmaları için avukat olarak atanmaktadır.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

EnglishGermanSwedishRussiaFinlandIran Hemen Arayın