RUHSATSIZ SİLAH TAŞIMA VEYA BULUNDURMA CEZASI NEDİR ?
Alanya avukat olarak hizmet veren Aşıkoğlu Hukuk Bürosu, Eski Alanya Cumhuriyet Savcısı Mehmet Aşıkoğlu tarafından Alanya'da kuruldu.
alanya,hukuk,bürosu,avukat,dava,danışma,mehmet,aşıkoğlu,mehmet aşıkoğlu,savcı,eski,ceza,ticaret,haciz,alacak,borçlar,Mehemet,Aşıkoğlu,alanya,avukat,hukuk,bürosu,alanya avukat, mehmet aşıkoğlu, alanya hukuk bürosu
20757
post-template-default,single,single-post,postid-20757,single-format-standard,bridge-core-2.5,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
 

RUHSATSIZ SİLAH TAŞIMA VEYA BULUNDURMA CEZASI NEDİR ?

RUHSATSIZ SİLAH TAŞIMA VEYA BULUNDURMA CEZASI NEDİR ?

Ruhsatsız Silah

Hukuksal alanda çok sık karşılanan konulardan biri  ruhsatsız silah taşıma suçudur. Özel bir yasa ile belirlenen durumlara bağlı olarak kişilerin ruhsatı bulunmayan silahların yanı sıra bıçak ve mermi bulundurması da yasaktır. Hem satın alma hem de taşıma durumlarında cezai yaptırımlar uygulanacaktır. Ruhsatsız silah suçunun ortaya çıkması için silahla zarar meydana getirilme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Herhangi bir zarar veya yarar ortaya çıkma şartı bulunmadan ruhsatsız silah almak veya taşımak suç olarak kabul edilmiştir. 6136 Sayılı Kanuna Muhalefet olarak adlandırılan suç ile birlikte cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalınabilir. 6136 Kanun Sayılı maddeye göre suç olarak kabul edilen bazı filler şu şekildedir;

Ruhsatsız silah veya mermi bulundurma,
Ruhsatsız silah satın alma,
Ruhsatsız mermi satın alma,
Ruhsatsız silah veya mermi satın alma,
Ruhsatsız suç aletleri taşıma,
Belirtilen fillerin yanı sıra bıçak veya diğer suç aletlerini satmak ve bulundurmak da yasaya muhalefet suçu kapsamında değerlendirilmektedir. Ticari amaçlarla işlenen suçlarda ise silah ticareti ve kaçakçılığı suçu kapsamında işlem yapılmaktadır.

Ruhsatsız Silah Suçu

Hukuki alanda önemli suçlardan biri olan ruhsatsız silah taşıma suçu, kişilerin bilinçsiz davranmasına engel olmak için düzenlenmiştir. 6136 Sayılı Ateşli Silahla ve Bıçaklar hakkında düzenlenen kanunla birlikte bu tür fiiller yasaklanmıştır. Otomatik, uzun veya kısa namlulu silahların yanı sıra av tüfeği ve tabanca gibi her türlü suç aletini ruhsatsız olarak taşımak yasaklanmıştır. Hapis cezası başta olmak üzere niteliğe göre farklı cezai yaptırımları bulunmaktadır.

Ateşli silah taşımak durumunda olan kişilerin silah taşıma ruhsatı adlı belgeyi bulundurması zorunludur. Bu belgeyi almadan silah taşıyan veya bulunduran kişilere cezai yaptırımlar uygulanacaktır. Ruhsata sahip olunmamasının yanı sıra süresi dolan ruhsatın yenilenmemesi de söz konusu suçun işlenmesi için yeterli olmaktadır.

Silah taşıma ruhsatı bulunmadan ilgili suç aletlerini taşıyan kişiler, hukuki olarak suç işledikleri için cezalandırılacaktır. Kanunlarla belirtilen detaylara göre bir kimse silah taşıma ruhsatı aldığı zaman bu belge 5 sene geçerlidir. 5 yılın sonunda silah taşıma ruhsatının yenilenmesi gerekmektedir. Ruhsatsız silah taşıma suçu için para ve hapis cezaları uygulanmaktadır.

RUHSATSIZ SİLAH TAŞIMA CEZASI

6136 sayılı kanuna göre ruhsatsız silah taşıma cezası bulunmaktadır. Ruhsatsız silah taşıma cezası suçun taşıdığı niteliğe göre belirlenir. Ruhsatsız silah satın almak ve taşımak 6136 kanuna göre yasaklanmıştır.6136 sayılı kanun maddesine göre ilgili silahı taşımak için gerekli ruhsata sahip olmayan kişiler cezalandırılacaktır. Ruhsatsız silah ele geçirilmiş kişilere verilecek farklı cezalar vardır. Niteliğe bağlı olarak cezaların süresinde değişiklik yaşanabilir.

Ruhsatsız silah taşıyan kişilere verilecek cezalar şu şekildedir;

1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası,
30 günden 100 güne kadar adli para cezası,
Nitelik bakımından vahim olan silahların taşınması halinde 5 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası,
Nitelik bakımından vahim olan silahların taşınması halinde 500 günden 5 bin güne kadar adli para cezası,
Bireylerin belirtilen suçları işlemesi halinde bu cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalma durumu vardır. Verilecek cezanın belirlenmesi için yetkili mahkemenin vereceği karar ve suçun nasıl işlendiği gibi konular önemlidir.

Ruhsatsız Silah Almak İstiyorum
Ruhsatsız silah bulundurmak, satmak ve satın almak kanunen yasaktır. Ruhsatsız tabanca ele geçirilmesi halinde emniyet müdürlüğü tarafınca silaha el koyularak kişi hakkında soruşturma başlatılır. Silaha el koyulması için herhangi bir suça karışmış olmasına gerek yoktur.

Evde Ruhsatsız Silah Bulundurmak
Evde ruhsatsız silah bulundurmak da cezai yaptırımlara yol açacak bir davranıştır. Kişisel ihtiyaçlar nedeniyle ev veya iş yerinde ruhsatı olmayan silah bulunduran kişilerin cezalandırılacağı belirtilmiştir. Verilecek cezalarda bulundurulan silahın niteliği de önemlidir.

Evlerinde ruhsatı olmayan silah olan ve yakalanan kişilere hapis veya adli para cezası uygulanabilmektedir. Belirtilen suçu işleyen kişilere 1 ve 2 yıl arasında hapis cezası verilecektir. Aynı zamanda 25 gün ve 100 gün arasında adli para cezası da verilebilir. Ruhsatsız silah bulundurma suçundaki nitelik konusu da önemlidir.

Nitelik bakımından vahim olarak değerlendirilen silahların bulundurulması durumunda farklı cezalar uygulanacaktır. Ruhsatsız silahın tüfek veya otomatik silah olması durumunda ilgili kanunun farklı maddesinden cezai yaptırım verilmektedir. Bu tür durumlarda kişilere 5 ve 8 yıl arasında hapis cezası veya 500 gün ve 5 bin gün arası adli para cezası verilmektedir.

Ruhsatsız Silah Suçunda Görevli Mahkemeler Nedir?
Kanunlarla birlikte suç olarak kabul edilmiş fiillerden biri olan ruhsatsız silah taşıma için görevli mahkemeler vardır. 6136 sayılı kanuna muhalefet etme olarak bilinen ruhsatsız silah taşıma suçunda görevli olan mahkemeler vardır. Bu alanda ilgili silahlarla suç işlenip işlenmediği konusu önem taşımaktadır.

Belirlenen silahları ruhsatsız olarak bulunduran veya taşıyan kişilerin ilgili birimler tarafından yakalanması durumunda suç ortaya çıktığı için cezai yaptırım uygulanacaktır. Bu alanda yargılama yapma görevi ise asliye ceza mahkemesine verilmiştir. Suçun işlendiği bölgedeki yetkili mahkemeler tarafından yargılama yapılacaktır.

Kanuna muhalefet suçunun yanı sıra suç aleti ile ağır bir suçun işlenmesi durumunda ise farklı bir mahkeme görev yapmaktadır. Ruhsatsız silah ile insan öldürme veya yaralama gibi suçların işlenmesi durumunda ağır ceza mahkemesi tarafından yargılama yapılmaktadır. Bu düzenlemeler ile ilgili net bilgi almak için hukuk bürosu hizmetlerinden yararlanılabilir.

Ruhsatsız Silah Taşıma Suçu ve Cezası Hakkında Merak Edilenler
Bulundurma ruhsatlı silahımı arabada taşıyabilir miyim?
Hayır, bulundurma ruhsatlı silahınızı sadece kayıtlı olduğu adreste bulundurabilirsiniz.

Taşıma ruhsatlı silah hangi hallerde taşınmaz?
Duruşmalarda, mahkeme salonlarında, hastanelerin psikiyatri bölümlerinde, akıl hastanelerinde, ceza ve tutukevleri ile her türlü ıslah ve infaz kurumlarında veya bunların eklentilerinde, öğrencilerin toplu olarak oturdukları yurtlarda taşıma ruhsatlı silah taşınamaz.

Vefat eden kişinin ruhsatlı silahı ne olur?
Vefat eden kişilere ait ruhsatlı silahın, tebligat tarihinden itibaren mirasçılarının tamamının muvafakati ile altı ay içinde başvurulması halinde talepte bulunan mirasçısına veya üçüncü bir kişiye devri sağlanır.

Ruhsatsız silah cezası ne kadardır ?

Ruhsatsız silah cezası 5 yıldan 8 yıla kadar hapis, 500 günden 5000 güne kadar adli para cezasıdır

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

EnglishGermanRussiaFinlandIran Hemen Arayın