Gayrimenkul Alımı İle Vatandaşlık Kazanılması
Alanya avukat olarak hizmet veren Aşıkoğlu Hukuk Bürosu, Eski Alanya Cumhuriyet Savcısı Mehmet Aşıkoğlu tarafından Alanya'da kuruldu.
alanya,hukuk,bürosu,avukat,dava,danışma,mehmet,aşıkoğlu,mehmet aşıkoğlu,savcı,eski,ceza,ticaret,haciz,alacak,borçlar,Mehemet,Aşıkoğlu,alanya,avukat,hukuk,bürosu,alanya avukat, mehmet aşıkoğlu, alanya hukuk bürosu
21449
post-template-default,single,single-post,postid-21449,single-format-standard,bridge-core-2.5,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
 

Gayrimenkul Alımı İle Vatandaşlık Kazanılması

Gayrimenkul Alımı İle Vatandaşlık Kazanılması

Alanya Avukat Gayrimenkul Yatırım Vatandaşlık

Gayrimenkul Alımı İle Vatandaşlık Kazanılması

Özellikle pandemi sonrasında küresel çapta yaşanan ekonomik sıkıntıların ardından, devletler yabancı ülke vatandaşlarını yatırım yolu ile ülkelerine çekebilmek adına farklı yöntemleri tercih etmeye başladılar. Bunlardan birisi olan Gayrimenkul İle Vatandaşlık Kazanılması hususu yasa açısından tekrar güncellenmiş ve revize edilmiştir. Bu hususu genel hatları ile irdeleyelim.

Hukuki Açıdan

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın “Türk vatandaşlığı” başlıklı 66’ncı maddesine göre, “Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür. Türk babanın veya Türk ananın çocuğu Türk’tür. Vatandaşlık, kanunun gösterdiği şartlarla kazanılır ve ancak kanunda belirtilen hallerde kaybedilir. Hiçbir Türk, vatana bağlılıkla bağdaşmayan bir eylemde bulunmadıkça vatandaşlıktan çıkarılamaz. Vatandaşlıktan çıkarma ile ilgili karar ve işlemlere karşı yargı yolu kapatılamaz.”

5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 5’inci maddesi hükümlerince ‘Türk Vatandaşlığı, doğumla veya sonradan kazanılır.’ şeklinde düzenlenmiştir. Biz vatandaşlığın sonradan kazanılması yani yatırım yolu ile Türk Vatandaşlığı kazanımı hususunu makalemizde irdeleyeceğiz.

5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 11.maddesi

uyarınca Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılarda;

  1. Kendi milli kanununa, vatansız ise 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’na göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak.
  2. Başvuru tarihinden geriye doğru kesintisiz beş yıl ikamet etmiş olmak.
  3. Türkiye´de yerleşmeye karar verdiğini; Türkiye´de taşınmaz mal edinmek, iş kurmak, yatırım yapmak, ticaret ve iş merkezini Türkiye´ye nakletmek, çalışma iznine tabi olarak bir iş yerinde çalışmak ve benzeri davranışlarla teyit etmiş olmak veya Türk vatandaşı ile evlenmek, ailece müracaat etmek, daha önce Türk vatandaşlığını kazanmış olan ana, baba, kardeş ya da çocuk sahibi olmak veya eğitimini Türkiye´de tamamlamak.
  4. Genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden bir hastalığı bulunmamak.
  5. Toplum içinde birlikte yaşamanın gerektirdiği sorumluluk duygusu ile davranarak iyi ahlak sahibi olduğunu göstermek, davranışları ile çevresine güven vermek, toplumca hoş karşılanmayan ve toplum değerlerine aykırı kötü alışkanlığı bulunmamak.
  6. Toplumsal yaşama uyum sağlayabilecek düzeyde Türkçe konuşabilmek.
  7. Türkiye´de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak.
  8. Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartları aranır.

İstisnai Olarak Türk Vatandaşlığının Kazanılması

5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 12.maddesi uyarınca:

  • 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 12 nci maddesi uyarınca:1-) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla Bakanlığın teklifi, Bakanlar Kurulunun kararı ile aşağıda belirtilen yabancılar Türk vatandaşlığını kazanabilirler.-        Türkiye´ye sanayi tesisleri getiren veya bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel, sanatsal alanlarda olağanüstü hizmeti geçen ya da geçeceği düşünülen ve ilgili bakanlıklarca haklarında gerekçeli teklifte bulunulan kişiler.-        4/4/2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 31 inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi uyarınca ikamet izni alanlar ile Turkuaz Kart sahibi yabancılar ve bunların yabancı eşi, kendisinin ve eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocuğu.-        Vatandaşlığa alınması zaruri görülen kişiler.

TÜRK VATANDAŞLIĞININ YATIRIM YOLU İLE KAZANILMASINDA GEREKLİ OLAN YATIRIM ŞARTLARI

  • En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirmek
  • En az 250.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında taşınmazı satın alıp tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koydurmak
  • En az 50 kişilik istihdam oluşturmak,
  • En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında mevduatı Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırıp üç yıl tutacağına dair taahhütte bulunmak
  • En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında Devlet borçlanma araçlarını satın alıp üç yıl tutacağına dair taahhütte bulunmak.

TÜRK VATANDAŞLIĞININ YATIRIM YOLU İLE KAZANILMASINDA İZLENMESİ GEREKEN SÜREÇ

1-) Yönetmelik’in 20 nci maddesinde belirtilen yatırım şartlarından birinin yerine getirilmesi ve ilgili kurumdan Uygunluk Belgesi’nin alınması,

2-) 6458 sayılı Kanun’un 31 inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi uyarınca kısa dönem ikamet izni alınması,

3-) Yatırım yoluyla Türk Vatandaşlığı kazanılması için ikamet edilen İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne başvuru yapılması.

Tüm bu süreçler hukuki anlamda sıkı takip edilmeli, aksi takdirde hem süre hem hukuki süreç anlamında sıkıntılar yaşanabilmektedir. Bu sebeple bir avukat aracılığı ile sürecin takibinin yapılması ve genel danışmanlık alınması faydalı olacaktır.

Ayrıca buraya tıklayarak diğer makalelerimize ve dilekçe örneklerimize ulaşabilirsiniz.

Ayrıca buraya tıklayarak Türkiye Cumhuriyeti Yatırım Ofisi’nin bu konuda hazırladığı slayta göz atabilirsiniz.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

EnglishGermanRussiaFinlandIran Hemen Arayın