29 Oca YARALAMA SUÇU
YARALAMA SUÇU
1-Kasten Yaralama
Kasten yaralama, bir kimsenin vücuduna acı verilmesi, sağlığının veya algılama yeteneğinin bozulmasına enden olan eylem olarak nitelendirilmektedir.
Kasten yaralamadan bahsedebilmemiz için üç tür durumun gerçekleşmesi gerekmektedir. Birincisi başkasının vücuduna acı vermesi, ikincisi sağlığının bozulması, üçüncü olarak ise algılama yeteneğinin bozulması aranmıştır.
Kasten yaralama suçu, genel bir suçtur. Herkes bu suçun faili olabilir. Kasten Yaralama suçunun hukuksal konusunu ise vücut dokunulmazlığı-bütünlüğü oluşturur. Kasten yaralama suçunu işleyen kişi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
BTM -Basit Tıbbı Müdahale İle Giderilebilecek Ölçü :
Kişi üzerindeki kasten yaralama fiilinin basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif olması halinde , mağdurun ŞİKAYETİ ARANIR ve cezayı hafifleten hallerden biridir.Basit tıbbi müdahale ile giderilebilir yaralama, sağlık mensubu olmayan kişiler tarafından da iyileştirilmesi mümkün olan yüzeysel yaralamalardır. Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.
Şikâyet süresi 6 aydır. Mağdur 6 ay içerisinde şikâyet etmezse, şikâyet hakkı ortadan kalkar.
Bunun dışındaki durumlarda kovuşturma re’sen yapılır. Basit tıbbı müdahale ile giderilemeyecek yaralama suçu şikâyete tabi değildir. Savcılık bu süre içinde re’sen soruşturma yapabilir. Bu suça dair en düşük zamanaşımı 8 yıl olup, şikâyet hakkına sahip olan herkes, davaya müdahil olabilir.
Nitelikli Halleri :
Kasten yaralama suçu;
- Üstsoy, altsoy,eş veya kardeşe karşı işlenmesi halinde
- Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayan durumda olan birine karşı işlenmesi halinde
- Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle
- Kamu görevlisinin sahip olduğu nüfuz kullanılarak
- Silahla işlenmesi halinde
Kasten yaralama suçunun silahla işlenmesi halinde; Silahın direnç kırması, korku ve panik yaratması, yaralama fiilinin işlenmesini kolaylaştırması nedeniyle, yaralamanın silahla gerçekleştirilmesi cezanın arttırılmasını gerektirmiştir. Saldırıda kullanılmak için yapılmış her türlü delici, kesici alet, patlayıcı maddeler, ateşli silahlar, kasten yaralamada silah olarak kullanılabilir. Çatal, kaşık gibi mutfak aletleri de olaya göre silah olarak kabul edilebilir. Fail silahı suçun işlenmesinde araç olarak kullanmalıdır.
Yukarıda sayılan 5 nitelikli halde şikâyet aranmaz ve verilecek ceza ise yarı oranında arttırılır.
Sorry, the comment form is closed at this time.