Bilgi Deposu

Tahliye Davalarında Görevli ve Yetkili Mahkeme

TAHLİYE DAVALARINDA GÖREVLİ MAHKEME

Mahkemelerin görevleri yasalarla belirlenir. Görev kamu düzeni ile ilgilidir. Bu sebeple yargılamanın her aşamasında göz önünde bulundurulur. Tahliye davalarında görevli mahkeme HMK 4/1-a (HUMK 8/II-1) maddesinde belirtilmiştir

Kiralanan taşınmazların, 9.6.1932 tarihli ve 2004 sayılı İİK göre ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler ayrık olmak üzere, kira ilişkisinden doğan alacak davaları da dahil olmak üzere tüm uyuşmazlıkları konu alan davalar ile bu davalara karşı açılan davalar Sulh Hukuk Mahkemeleri görevlidir.

YETKİ HMK 5 (HUMK 9.) Md

Yetki : Bir davanın değerine bakılmaksızın hangi yer  mahkemesinde bakılacağını ifade eder.

Genel yetki kuralını belirleyen HMK  6 (HUMK 9) Md. Genel yetkili mahkeme davalı gerçek ve tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir.

Yerleşim yeri 22.11.2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk medeni kanunu hükümlerine göre belirlenir

  • Tahliye davalarında yetkili mahkeme uyuşmazlık taşınmazın aynına ilişkin bulunmadığından HMK 6 ve 7 (HUMK 9)ve HMK 10 (HUMK 10) maddesindeki kurallara göre belirlenir.

 

  • HMK 10 maddesine göre sözleşmeden doğan davalarda yetki  sözleşmenin ifa edileceği yer mahkemesinde açılabilir.

 

  • Buna göre yetkili mahkeme davalının Yerleşim yeri mahkemesi yada sözleşmenin icra olunacağı yer aynı zamanda taşınmaz malın bulunduğu yer olduğundan genelde tahliye davaları taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde bakılır

HMK 17 maddesinde “Yetki sözleşmesinin tacirler veya kamu tüzel kişileri, aralarında doğmuş veya doğabilecek bir uyuşmazlık hakkında, bir veya birden fazla mahkemeyi sözleşmeyle yetkili kılabilirler.” Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça dava sadece sözleşmeyle belirlenen bu mahkemelerde açılabilir  hükmüne yer verilmiştir.

Dolayısıyla bu hükme göre şahsi kişiler kendi aralarında yaptıkları kira sözleşmesi için yetki sözleşmesi düzenleyemeyeceklerdir.

 

Alanya Lawyer

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

2 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

2 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

3 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

3 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

5 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

6 ay ago