İcra müdürünün, sıra cetvelini düzenlerken takip hukuku hükümlerine aykırı davrandığı ve yapılan muamelenin işleme uygun olmadığı iddiasında olunduğu takdirde sıra cetveline karşı şikayet yoluna başvurulur. ( İİK m.16)
İİK M.142,III’ten sıra cetveline karşı şikayet yolunun sadece sıraya karşı bir itiraz haliyle alakalı olduğu düşünülse dahi icra müdürünün uymak ve re’sen yapmak mecburiyetinde olduğu tüm durumlardan dolayı İİK m.16 gereğince şikayet yoluna başvurulabilir. Şikayet sebeplerinden ilkini alacaklının istediği sıraya kabul edilmemesi teşkil edecektir.
Şayet alacaklılardan biri, sıra cetvelindeki sıraya kendi sırası yahut başka alacaklıların sırası için, itiraz etmek istediği takdirde bunu şikayet yoluyla icra mahkemesine bildirmesi gerekmektedir.
Belirtilmelidir ki, icra memurunun sıra cetvelini düzenlerken takip hukuku hükümlerine aykırı harekette bulunması durumunda da şikayet yoluna başvurulabileceği kabul edilmektedir.
Yüksek mahkeme, “hangi şikayetin sıraya yönelik bir itiraz olduğunu ve icra mahkemesine yapılması gerektiğini” çeşitli içtihatlarla yerleşik hale getirmiştir. Örneğin:
” Davacının haczinin sıra cetveline dahil edilip edilemeyeceği konusundaki uyuşmazlığının icra mahkemesi nezdinde çözümleneceğini, esası ve miktarı belli olan bir alacağa sıra cetvelinde verilen sıranın derecenin ve dolayısıyla satış bedelinden ayrılan payın hatalı olduğuna ilişkin ihtilafın icra mahkemesinde çözümleneceğini, alacağın esas ve miktarına ilişkin olmayıp, yalnız sıraya yönelik itirazların icra mahkemesinde çözümleneceğini ” belirtilerek şikayet yoluna açıklık getirilmiştir.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…