Categories: Bilgi Deposu

Sıra Cetveline İtiraz Davası

Sıra cetveline itirazı olan alacaklı, yapılan işlemin sadece takip hukuku kurallarının yanlış uygulandığını iddia etmeyerek ayrıca sıra cetveline alınmış olan bir alacaklının alacağına yahut onun sırasına da itiraz ediyorsa, sıra cetveline karşı genel mahkemelerde itiraz yoluna başvurması, kısaca o alacaklıya dava açması gerekir. Burada davacı sıra cetveline alınmış olan alacaklının alacağına ya da sırasına itiraz eden alacaklıdır. Davalı ise, alacağına yahut sırasına itiraz edilen konumundadır. Borçlu sıra cetveline karşı şikayet yoluna gidebiliyor ise sıra cetveline karşı itiraz davası açma hakkı bulunmamaktadır.

Yüksek mahkeme,hangi itirazların alacağın esas ve miktarına ilişkin” itiraz olduğunu ve dolayısıyla genel mahkemeye sıra cetveline itiraz davası şeklinde bildirilmesi gerektiğini bazı künyelerinde belirtmiştir. Örneğin:

” Davacının kendi alacağının miktarına itiraz etmiş olması halinde, uyuşmazlığın genel mahkemede çözümlenmesi gerekeceğini, sıra cetveline kaydedilmiş alacağın zamanaşımına uğramış olması nedeniyle oradan çıkarılması gerekeceğine ilişkin iddianın genel mahkemede inceleneceğini, sıra cetvelindeki alacaklının alacağının sıradan çıkarılması gerektiği iddiasının genel mahkemede inceleneceğini” vurgulamaktadır. Şayet sıra cetveline 7 gün içinde şikayet yahut itiraz yapılmazsa sıra cetveli kesinleşmekte dava ve şikayet hakları kaybedilmektedir.

Av.Özlem Karakaya

Recent Posts

Zorla Getirme

Hakkında tutuklama kararı verilmesi veya yakalama emri düzenlenmesi için yeterli nedenler bulunan ya da ifade…

7 gün ago

Sanığın Hazır Bulunması

  İddianamenin düzenlenmesi ve kabul edilerek kamu davası açılabilmesi için fiilin ve failin açık kimliğinin…

2 hafta ago

Minibüs Hattının Haczi

Minibüs Hattının Haczi İcra Müdürlüğünce alacaklının talebi üzerine borçlu T... K.... un adına kayıtlı minibüs…

3 hafta ago

İCRA HUKUKU ELEKTRONİK İŞLEMLER

İCRA HUKUKUNDA ELEKTRONİK İŞLEMLER İcra ve iflas dairelerince yapılacak her türlü icra ve iflas işlemlerinde…

3 hafta ago

SINIR DIŞI ETME KARARI

Yürürlülükten kaldırılan (mülga) 5683 sayılı Kanun'da, ülkeden çıkma daveti yapıldıktan sonra bunu yerine getirmeyenler için…

2 ay ago

SENETTE ÇİFT İMZANIN BULUNMASI

Senette çift imza bulunması hukuki olarak farklı sonuçların meydana gelmesine neden olmaktadır. Ticari işletmelerin yetkilileri…

2 ay ago