09 Mar SENETTE ÇİFT İMZANIN BULUNMASI
Senette çift imza bulunması hukuki olarak farklı sonuçların meydana gelmesine neden olmaktadır. Ticari işletmelerin yetkilileri senet imzalanırken genellikle 2 adet imza atarlar. Senette bulunan ikinci imzanın yer aldığı alan hukuki sonucu doğrudan etkilemektedir. Senette ki bu 2. imza bazı durumlarda ticari şirketlerin senet vererek borçluya karşı sorumlu olmasına neden olmaktadır. Şirket kaşenin üzerine atılmış olan imza ile şirket borçlu duruma gelir. Ancak kaşenin dışına ikinci bir imza atılması ile bonoyu düzenleyen şirket çalışanının şahsen senet borçlusu olduğunu ifade edebiliriz.
Yargıtay kararları doğrultusunda senette borçlu kişinin sorumluluğunun doğabilmesi için çeke, senede ve bonoya tek kişi tarafından imza atılması gerekmektedir. Bu noktada şirket kaşesinin dışında bulunan imza ise aval niteliğini taşımaktadır. Bu durumda şirket yetkilisi şahsen borçlu hale gelmektedir. İki imzanın da kaşenin üzerinde yer alması mümkün değildir. Şahsen bir sorumluluğun doğması için kaşenin dışında bir alana imza atılması gerekmektedir.
Senetler genellikle karşımıza tek imzalı bir şekilde çıkmaktadır. Türk Ticaret Kanunu’na göre senet düzenleyen kişinin imzası senet üzerinde mutlaka yer alması gerekmektedir. Aksi takdirde senedin herhangi bir şekilde geçerliliği bulunmamaktadır. Kanun çerçevesinde senetlerde sadece düzenleyen kişinin imzası aranmaktadır. Ancak uygulamaya bakıldığında sık sık senetlerde iki ile karşılaşılmaktadır. Ancak iki imza içeren senedin geçersiz olduğunu söylemek mümkün değildir. Senette iki imzanın bulunması senetten doğacak olacak sonucu hiçbir şekilde farklılaştırmamaktadır. Yani tek imzalı senetlerde çift imzalı senetlerde geçerlidir. Ancak yukarıda bahsedildiği gibi çift imzalı senetlerin bazı temel özellikleri bulunmaktadır. Bu özelliklerin gerçekleştirilmesi için bireylerin senette çift imza bulundurabilmesi mümkündür.
- Buraya tıklayarak diğer makale, örnek karar ve dilekçelerimize ulaşabilirsiniz
Sorry, the comment form is closed at this time.