Bilgi Deposu

Mirasçılık Belgesi

 

Veraset ilamı bir diğer adıyla mirasçılık belgesinin tanımı Türk Medeni Kanunu’nun 598.maddesinde yapılmıştır. Kanundan da anlaşılacağı üzere mirasçılık belgesi mirasçılara mirasçı olduklarını gösterir belgedir. İlgili madde şu şekilde düzenlenmiştir;

Mirasçılık belgesi;

Madde 598– Başvurusu üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, sulh mahkemesince veya noterlikçe mirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge verilir.

Mirasçı atamaya veya vasiyete ilişkin ölüme bağlı tasarrufa mirasçılar veya başka vasiyet alacaklıları tarafından kendilerine bildirilmesinden başlayarak bir ay içinde itiraz edilmedikçe, lehine tasarrufta bulunulan kimseye, sulh mahkemesince atanmış mirasçı veya vasiyet alacaklısı olduğunu gösteren bir belge verilir.

Mirasçılık belgesinin geçersizliği her zaman ileri sürülebilir.

Ölüme bağlı tasarrufun iptaline ilişkin dava hakkı saklıdır.Veraset ilamı nereden alınır sorusunun cevabı Türk Medeni Kanunu’ndadır. Veraset ilamı sulh hukuk mahkemelerinden veyahut noterlerden alınabilir. Veraset ilamı için mirasçının kendisi veya avukatı notere ya da sulh hukuk mahkemesine başvurarak ilamın kendilerine verilmesini talep edebilirler. Ancak burada dikkat edilmesi gerek nokta şudur ki; T.C vatandaşı olmayan mirasçılar, mirasçılık belgelerini yalnızca sulh hukuk mahkemelerinden alabilirler. Yabancı mirasçıların notere başvurarak veraset ilamı talep edemez ve alamazlar.

  • Buraya tıklayarak diğer makale, örnek karar ve dilekçelerimize ulaşabilirsiniz
Fatih Üçgül

Recent Posts

Vasiyetnamenin Açılması Ve İlgililere Tebliği Talebi Dilekçesi

... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN                   …

1 hafta ago

BOŞANMA

Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…

1 hafta ago

Davaların Yığılması Davası Dilekçe Örneği

DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…

4 hafta ago

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

5 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

5 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

5 ay ago