Yargı Kararları

Ortaklığın Giderilmesi Örnek Karar

 

14. Hukuk Dairesi Esas No: 2017/3310Karar No: 2021/601

Uyuşmazlık: Ortaklığın giderilmesi; davacının davasından feragat etmesi halinde ve davalılardan birinin davaya devam etmek istemesi durumunda mahkemece davaya devam edilerek işin esası hakkında karar verilmesi gerektiğine ilişkindir.

Davacının İstemi: Davalılar ile birlikte maliki olduğu 12 adet taşınmaz üzerindeki ortaklığın öncelikle aynen taksim, mümkün olmaması durumunda satış suretiyle giderilmesini talep etmiştir.

Davalının Cevabı: Taşınmazları paylaşmak istediklerini, kendi haklarını almak istediklerini ifade etmişlerdir.

İlk Derece Mahkemesi Kararı: Davanın feragat nedeniyle reddine karar verilmiştir.

Temyiz: Davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Yargıtay 14. Hukuk Dairesinin Bozma Kararı:

Yargıtay 14. Hukuk Dairesinin bozma kararında paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davalarının iki taraflı, taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalar olduğu, bu davalarda davalının da davacı gibi aynı haklara sahip olduğu belirtilmiştir. Bu nedenle davacının paydaşlığın satış suretiyle giderilmesini istemesinin davalıların aynen paylaşma istemesine engel teşkil etmeyeceği vurgulanmıştır. Davacının davasından feragat etmesi halinde ve davalılardan birinin davaya devam etmek istemesi durumunda mahkemece davaya devam edilerek işin esası hakkında karar verilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Bu doğrultuda davacının davadan feragat beyanına karşı hazır bulunan davalılardan diyeceklerinin sorulması, davaya devam etmeyi istemeleri halinde de yargılamaya devam edilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Somut olayda; davacı vekilinin 03.03.2014 tarihli duruşmada davadan tüm sonuçlarıyla feragat ettiği, hazır olan davalı Cebrail vekilinin feragate itirazı olmadığını belirtmesi üzerine mahkemece feragat nedeniyle davanın reddine karar verildiği anlaşılmaktadır.

Oysaki davalı asil Sultan’ın 24.09.2007 tarihli duruşmada ortaklığın giderilmesine karar verilmesini istediği, davacı vekilinin 03.03.2014 tarihli davadan feragat ettiği celse için davalı Sultan vekilinin mazeret dilekçesi sunduğu ve duruşmada hazır bulunamadığı, bu durumda çift taraflı dava niteliğinde olan ortaklığın giderilmesi davasında davalı vekilinin feragate karşı beyanı alındıktan sonra hüküm kurulması gerekirken davadan feragate karşı diyecekleri sorulmadan davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiş, bu nedenle ilk derece mahkemesi kararı bozulmuştur.

  • Buraya tıklayarak diğer makale, örnek karar ve dilekçelerimize ulaşabilirsiniz
Fatih Üçgül

Recent Posts

Zorla Getirme

Hakkında tutuklama kararı verilmesi veya yakalama emri düzenlenmesi için yeterli nedenler bulunan ya da ifade…

2 gün ago

Sanığın Hazır Bulunması

  İddianamenin düzenlenmesi ve kabul edilerek kamu davası açılabilmesi için fiilin ve failin açık kimliğinin…

1 hafta ago

Minibüs Hattının Haczi

Minibüs Hattının Haczi İcra Müdürlüğünce alacaklının talebi üzerine borçlu T... K.... un adına kayıtlı minibüs…

2 hafta ago

İCRA HUKUKU ELEKTRONİK İŞLEMLER

İCRA HUKUKUNDA ELEKTRONİK İŞLEMLER İcra ve iflas dairelerince yapılacak her türlü icra ve iflas işlemlerinde…

2 hafta ago

SINIR DIŞI ETME KARARI

Yürürlülükten kaldırılan (mülga) 5683 sayılı Kanun'da, ülkeden çıkma daveti yapıldıktan sonra bunu yerine getirmeyenler için…

2 ay ago

SENETTE ÇİFT İMZANIN BULUNMASI

Senette çift imza bulunması hukuki olarak farklı sonuçların meydana gelmesine neden olmaktadır. Ticari işletmelerin yetkilileri…

2 ay ago