Kefalet, Borcun Ödenmemesinin Yaptırımı, İİK 150/c Şerhi
Alanya avukat olarak hizmet veren Aşıkoğlu Hukuk Bürosu, Eski Alanya Cumhuriyet Savcısı Mehmet Aşıkoğlu tarafından Alanya'da kuruldu.
alanya,hukuk,bürosu,avukat,dava,danışma,mehmet,aşıkoğlu,mehmet aşıkoğlu,savcı,eski,ceza,ticaret,haciz,alacak,borçlar,Mehemet,Aşıkoğlu,alanya,avukat,hukuk,bürosu,alanya avukat, mehmet aşıkoğlu, alanya hukuk bürosu
23898
post-template-default,single,single-post,postid-23898,single-format-standard,bridge-core-2.5,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
 

Kefalet, Borcun Ödenmemesinin Yaptırımı, İİK 150/c Şerhi

Kefalet, Borcun Ödenmemesinin Yaptırımı, İİK 150/c Şerhi

1. Kefaletin geçerlilik koşulları nelerdir?

01.07.2012 tarihinde değişen 6098 sayılı yeni Türk Borçlar Kanunu gereğince, kefil olunan AZAMİ MİKTARIN, KEFALET TARİHİNİN ve  “MÜTESELSİL KEFİL” ifadesinin kefil olan gerçek kişinin kendi el yazısı ile kefil olan tüzel kişi ise, temsilcisinin el yazısı ile yazılması şarttır.

2. Kefil olurken eşin rızası gerekir mi?

Evli gerçek bir kişi ile Kefalet Sözleşmesinin kurulmasından önce ve her halükarda en geç Kefalet Sözleşmesinin kurulması anında, kefilin eşinin yazılı rızasının alınması şarttır. Aksi takdirde kefalet geçersiz olacaktır. Eş muvafakatnamesi vekaleten alınmamalıdır.

Kefil yararına olan güvencelerin azalmasına sebep olan işlemlerde (Örneğin ipotek fekki, diğer kefil/lerin kefaletlerinin sona ermesi) ve kefalet limitinin artması halinde de eşin yazılı rızasının alınması gerekir.

3. Eş rızasının istisnası var mı?

Eş rızasına ilişkin düzenlemenin ticari hayatı sekteye uğratması sebebi ile “Ticari hayatın doğal akışını kolaylaştırmaya yönelik değişiklik” yapma gerekçesi ile kanunda değişikliğe gidilmiştir. Değişiklikle şirket sahibi, ortağı ve yöneticisi tarafından şirket ile ilgili verilecek kefaletler bakımından yeni düzenleme uyarınca eş rızası aranmamaktadır.

4. İİK 150/c şerhi nedir?

150/C şerhi, taşınmazın Icra Iflas kanunun 150/C maddesine göre ipotek alacağının paraya çevrilmesi işlemlerinin başlandığına ilişkin bir şerhdir. İcra müdürlüğü paraya çevirme işlemine başlayınca durumdan tapu sicil müdürlüğünü haberdar eder ve şerh işlenir. 150/c şerhi ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla takipte işlenebilen bir şerhtir. Şerh sicile işlendikten sonra, gayrimenkulü icra takibinden sonra satın almış olanların Medeni Kanunun 1023. maddesine dayanarak iyi niyet iddiasında bulunmalarının önüne geçilmektedir.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

EnglishGermanSwedishRussiaFinlandIran Hemen Arayın