27 Eki Haksız İhtiyati Hacizden Dolayı Tazminat Davası
Haksız İhtiyati Hacizden Dolayı Tazminat Davası
Alacaklı, borçlunun malları üzerinde haksız olarak ihtiyati haciz koydurur ve ihtiyati haczin haksız olduğu dava veya takip sonunda anlaşılırsa, borçlunun haksız ihtiyati haciz nedeniyle uğradığı zararın ödenmesi için alacaklıya karşı genel mahkemede bir tazminat davası açması gerekir. Tazminat davası ihtiyati haczi koyan mahkemede dahi görülür. (m.259/4)
Bu tazminat davasını kazanan borçlunun uğradığı zarar, alacaklının ihtiyati haciz kararını alırken yatırmak zorunda olduğu teminattan, teminat yetmezse alacaklının başka mallarının haczi ve satışı sonunda elde edilen paradan ödenir.
Alacaklı tarafından borçlu aleyhine açılacak tazminat davası (kanunda bir düzenleme olmadığı için) haksız fiillerde olduğu gibi iki yıllık ve herhalde on yıllık zamanaşımına tabidir. (bkz.TBK m.72) Bu davada zarar, illiyet, hukuka aykırılık ve ihtiyati haciz kararının icra edilmiş olması şartları aranırken; alacaklının kusurlu olması şart değildir. Yani buradaki sorumluluk, kusursuz sorumluluktur.
Kanunda özellik arz eden ihtiyati haciz hali de mevcuttur:
Tasarrufun iptali davasında: Tasarrufun iptali davası sırasında, davaya bakan mahkeme, alacaklının talebi üzerine, iptale tabi tasarrufun konusunu oluşturan malın ihtiyati haczine karar verebilir. (m.281)
Buraya tıklayarak diğer makale ve dilekçe örneklerimize ulaşabilirsiniz.
Sorry, the comment form is closed at this time.