30 Tem Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Sokulması Suçu
Son Zamanlarda Ülkemizde oluşan bu tür üzücü yangınlar veya kasten tehlikeye sokulması suçlarını bu blogumuzda okuyup ön izlenim alabilirsiniz
1- Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Sokulması Suçu Nedir Türk Ceza Kanununda Şu Şekilde Tanımlanmıştır
“Kişilerin hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından tehlikeli olacak biçimde ya da kişilerde korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda; a) Yangın çıkaran, b) Bina çökmesine, toprak kaymasına, çığ düşmesine, sel veya taşkına neden olan, c) Silahla ateş eden veya patlayıcı madde kullanan kişi cezalandırılır.”
“Yangın, bina çökmesi, toprak kayması, çığ düşmesi, sel veya taşkın tehlikesine neden olan kişi cezalandırılır.”
Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Sokulması suçu ile korunan hukuki değer kişilerinin ve mallarının kapsamlı bir şekilde tehlikeye uğratılmasının önlenmesidir. Bu sebeple Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Sokulması suçu TCK’nın “Genel Tehlike Yaratan Suçlar” kısmında düzenlenmiştir. Suç madde metninden de anlaşılacağı üzere seçimlik hareketli bir suçtur. Bu suçun seçimlik hareketleri, yangın çıkarmak, bina çökmesine, toprak kaymasına, çığ düşmesine, sel veya taşkına neden olmak, silahla ateş etmek veya patlayıcı madde kullanmak olarak gösterilmiştir. Bu hareketlerin suç teşkil etmesi somut tehlikenin gerçekleşmesi koşuluna bağlanmaktadır. Suçun bir de ikinci fıkrası vardır. Bu fıkrada soyut tehlike suçuna yer verilmiştir.
2- Genel Güvenliğin Taksirle Tehlikeye Sokulması Suçu Nedir Türk Ceza Kanununda Şöyle Tanımlanmıştır
“Taksirle; a) Yangına, b) Bina çökmesine, toprak kaymasına, çığ düşmesine, sel veya taşkına, Neden olan kişi, fiilin başkalarının hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından tehlikeli olması halinde cezalandırılır.”
3- Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Sokulması Suçunun Cezası
Kişilerin hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından tehlikeli olacak biçimde ya da kişilerde korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda; a) Yangın çıkaran, b) Bina çökmesine, toprak kaymasına, çığ düşmesine, sel veya taşkına neden olan, c) Silahla ateş eden veya patlayıcı madde kullanan, Kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (TCK 170/1)
Yangın, bina çökmesi, toprak kayması, çığ düşmesi, sel veya taşkın tehlikesine neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. (TCK 170/2)
4- Genel Güvenliğin Taksirle Tehlikeye Sokulması Suçunun Cezası
Taksirle; a) Yangına, b) Bina çökmesine, toprak kaymasına, çığ düşmesine, sel veya taşkına, Neden olan kişi, fiilin başkalarının hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından tehlikeli olması halinde, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (TCK 171)
5- Genel Güvenliğin Kasten veya Taksirle Tehlikeye Sokulması Suçları Şikâyete Bağlı Mıdır?
Hayır… Genel Güvenliğin Kasten veya Taksirle Tehlikeye Sokulması suçları şikayete bağlı suçlardan
değillerdir. Bu suçlar savcılık tarafından re’sen soruşturulur.
6- Genel Güvenliğin Kasten veya Taksirle Tehlikeye Sokulması Suçlarında Zamanaşımı Yoktur !!!
Okuduğunuz için Teşekkür ederiz bu zor günlerde herkesin Bir birine yardımcı olacağını biliyorum herkese sağlıklı yangınlardan uzak bir gün diliyorum
Sorry, the comment form is closed at this time.