Özellikle pandemi sonrasında küresel çapta yaşanan ekonomik sıkıntıların ardından, devletler yabancı ülke vatandaşlarını yatırım yolu ile ülkelerine çekebilmek adına farklı yöntemleri tercih etmeye başladılar. Bunlardan birisi olan Gayrimenkul İle Vatandaşlık Kazanılması hususu yasa açısından tekrar güncellenmiş ve revize edilmiştir. Bu hususu genel hatları ile irdeleyelim.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın “Türk vatandaşlığı” başlıklı 66’ncı maddesine göre, “Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür. Türk babanın veya Türk ananın çocuğu Türk’tür. Vatandaşlık, kanunun gösterdiği şartlarla kazanılır ve ancak kanunda belirtilen hallerde kaybedilir. Hiçbir Türk, vatana bağlılıkla bağdaşmayan bir eylemde bulunmadıkça vatandaşlıktan çıkarılamaz. Vatandaşlıktan çıkarma ile ilgili karar ve işlemlere karşı yargı yolu kapatılamaz.”
5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 5’inci maddesi hükümlerince ‘Türk Vatandaşlığı, doğumla veya sonradan kazanılır.’ şeklinde düzenlenmiştir. Biz vatandaşlığın sonradan kazanılması yani yatırım yolu ile Türk Vatandaşlığı kazanımı hususunu makalemizde irdeleyeceğiz.
uyarınca Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılarda;
1-) Yönetmelik’in 20 nci maddesinde belirtilen yatırım şartlarından birinin yerine getirilmesi ve ilgili kurumdan Uygunluk Belgesi’nin alınması,
2-) 6458 sayılı Kanun’un 31 inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi uyarınca kısa dönem ikamet izni alınması,
3-) Yatırım yoluyla Türk Vatandaşlığı kazanılması için ikamet edilen İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne başvuru yapılması.
Tüm bu süreçler hukuki anlamda sıkı takip edilmeli, aksi takdirde hem süre hem hukuki süreç anlamında sıkıntılar yaşanabilmektedir. Bu sebeple bir avukat aracılığı ile sürecin takibinin yapılması ve genel danışmanlık alınması faydalı olacaktır.
Ayrıca buraya tıklayarak diğer makalelerimize ve dilekçe örneklerimize ulaşabilirsiniz.
Ayrıca buraya tıklayarak Türkiye Cumhuriyeti Yatırım Ofisi’nin bu konuda hazırladığı slayta göz atabilirsiniz.
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…