23 May Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik
Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişiklik 22 Ekim 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik ile yürürlüğe girdi. Yönetmelik 26. Maddesinde yapılan değişiklikle;
“Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi dokuz ayı geçemez. Kuyumla ilgili harcamalarda bu süre dört ayı geçemez. Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyonla ilgili harcamalarda ve yemek, gıda, akaryakıt ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamaz.” ibaresi getirilmiştir.
Gün itibariyle tüketici, mal veya hizmet aldığında belli bir ücret ödeyerek bunun taksitlendirilmesini yahut yapacağı ödemenin ertelenmesini istediğinde erteleme de dahil olmak üzere toplam süre 9 ayı geçemeyecektir.
Kuyumla ilgili harcamalar için ise bu süre daha kısa tutulmuş ve 4 ay olarak belirlemiştir. Bu hal üzere takı ziynet eşyaları alımında taksitlendirme süresi 4 ayı geçemeyecektir. Artık kişi kuyumcuya gidip bir yüzük küpe ve yahut cinsinden mal aldığında buna ilişkin taksit sayısı ancak 4 ay olabilecektir.
Taksitlendirmenin mümkün olmayacağı harcamalar ise şu şekilde sıralanmıştır:
-Telekomünikasyonla ilgili harcamalar,
-Yemek, gıda alışverişleri,
-Akaryakıt harcamaları,
-Hediye kart, hediye çeki alımında ödenen bedeller vb.
Taksit yapılamayacak harcama kalemlerini belirlenirken yönetmelikteki sayılanlarla sınırlama yapılmamış ve bu nevi tüm harcamalar taksitlendirme kapsamı dışında bırakılmıştır.
22.10.2014 itibariyle yürürlüğe giren bu değişiklik ile yüksek vade farkı uygulanan ve 24-36 aya kadar uzayan taksitlendirmelerin önüne geçilmek istenmiştir.
Sorry, the comment form is closed at this time.