14 Nis Maaş Haczi Nedir Ve Hangi Durumlarda Gelir?
Maaş Haczi Nedir?
Maaş haczi, alacaklının borcunu tahsil edebilmesi için hukuki yola başvurmasının bir sonucudur. Borçlunun iş yerinden aldığı maaşın bir kısmına icra yolu ile el konularak borcun tahsil edilmesi sağlanır. Borçlunun kamuda çalışması yahut özel sektörde çalışması önemli değildir. Alacaklının icra takip yoluna başvurması üzerine takibin kesinleşmesi ile borçlunun; maaş, ikramiye, prim gibi hak ve alacaklılarının haczedilerek icra dairesine ödenmesidir. Maaş haczinin en fazla ¼’i kesilebilmektedir. İşverenin işçiye her ay ödemekle yükümlü olduğu maaşı dışında verdiği ek ücretlerde olabilir. Prim, ikramiye, kardan pay alma ücreti, hafta tatili ücreti gibi bunlar ek ücrettir. Bunlar da ¼ oranında haczedilebilir.
İşveren tarafından işçiye ödenen kıdem, ihbar tazminatları, yıllık izin ücreti gibi ödemelerin tamamı haczedilebilir. Çünkü bunlar işçinin asıl maaşı değildir.
Meslek hastalığı, iş kazası sebebiyle işçinin kendisine yahut ailesine ödenen yada ödenecek olan tazminatlar haczedilemez. Geçici iş görmezlik veya kısa çalışma ödeneği olarak yapılan ücretlerinde haczi mümkün değildir.
Sorry, the comment form is closed at this time.