07 Nis KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENME ŞARTLARI NELERDİR?
KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENME ŞARTLARI NELERDİR?
1-KANUNDA AÇIKÇA ÖNGÖRÜLME
2-VERİ SORUMLUSUNUN HUKUKİ YÜKÜMLÜLÜĞÜ
3-FİİLİ İMKANSIZLIK
4-BİR HAKKIN TESİSİ, KULLANIMI VEYA KORUNMASI
5-SÖZLEŞMENİN KURULMASI VEYA İFASI
6-ALENİLEŞTİRİLME
7-MEŞRU MENFAAT
8-AÇIK RIZA FİİLİ İMKANSIZLIK NEDENİYLE RIZASINI AÇIKLAYAMAYACAK DURUMDA İSE NE OLUR? Mesela kişi trafik kazası geçiriyor. Rızasını açıklayamayacak durumda. Burada o kişinin telefon numarası bilgisi kimlik bilgisi izni olmadan alınabilir. Spor salonu hizmeti veren veri sorumlusu üyelerinin giriş çıkış kontrolünü biyometrik veri işleyerek yaparsa ne olur? İşlendikleri amaçla bağlantılı, sınırlı ve ölçülü ise bir sorun teşkil etmez.
AVUKATLARIN BELGE İSTEMESİ KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNUNA ENGEL MİDİR? Hayır. Avukat yargının üç kolundan biridir. Vekaletnamesi olan avukat fotokopi alabilir.
Eczacıların ve ilaç tedarik şirketlerinin de sır saklama yükümlülüğü var mı? Bizler sadece doktorların ve avukatların sır saklama yükümlülüğü olduğunu düşünüyoruz ancak eczacıların ve ilaç tedarik şirketlerinin de sır saklama yükümlülüğü bulunmaktadır. Eczacılarla ilgili bir karar verildi ve elli bin lira idari para cezasına hükmedildi. İlaç gönderdiği kişinin bağsur hastalığı var. Eczacı bununla ilgili ilacı kalfasına verip gönderiyor. Kalfa bununla ilgili kişisel veriyi dağıttı. Eczacı burada gerekli güvenliği sağlayamadı.
Avukatın yanında çalışan avukatlarla, katiplerle bir gizlilik sözleşmesi yapmasında fayda var mıdır? Kesinlikle fayda vardır. Zira işveren avukatlar da veri sorumlusudur.
Otomatik veri işleme nedir? Mesela siz bir merkeze gittiğinizde sizin görüntünüz otomatik olarak kaydediliyor. İşte bu otomatik veri işlemeye örnektir. Mesela bir müşteri hizmetlerini aradığınızda konuşmalarınız kayıt altına alınıyor diyor.
Müvekkilden açık rıza alınmalı mıdır? Avukatlar zaten kanuna dayalı işleme yaparlar. Dava dilekçelerini imzalattıkları takdirde bir sorun olmaz. Zira böyle bir durumda neyin nasıl anlatıldığı teyit edilmiş olur. Doğruluğun tespiti için dava dilekçesini onaylatmak lazımdır.
Sorry, the comment form is closed at this time.