27 May Boşanma Davasında Günlük Ve Hukuka Aykırı Deliller
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, eşlerden birinin diğer eşe ait günlüğü mahkemeye delil olarak sunması ve bu günlüğün hukuka aykırı şekilde elde edildiğini ileri sürdüğü olaya ilişkin kararda; günlüğün eş tarafından müşterek konutta ve kolayca elde elde edilebilecek bir konumda olduğunu, eşlerin birbirinin özel hayatlarını ihlal etmediklerini dile getirmiş ve bu davranışta hukuka aykırılık olmadığı yönünde hüküm kurmuş, hukuka uygun kabul etmiştir. Ama delili sunan taraf hukuka aykırı bir hareketle bu günlüğü elde edip mahkemeye sunsaydı; örneğin karşı tarafın ayrı yaşadığı konuttan, konut dokunulmazlığını ihlal ederek söz konusu günlüğü elde etseydi o zaman bu delil Yargıtay’a göre hukuka aykırı delil niteliğinde sayılacaktı.
Ceza yargılamasında hukuka aykırı delil ise en çok işkence ile elde edilen deliller bakımından tartışılır. Hukuk yargılamasında da örneğin eşlerden biri diğer eşe tehdit yoluyla itiraf yazısı yazdırabilir. Hukuka aykırı delil üretebilir.
Peki eş, boşanma davasında öne süreceği iddiasını nasıl ispatlayacaktır? Örneğin eşinin zina yaptığını düşünen eş, bu iddiasını nasıl ispatlamalıdır? Bu da önemli bir sorundur. İspatla yükümlü olan taraf, mutlaka hukuka uygun biçimde hareket etmek, iddialarını hukuka uygun olarak ispatlamak zorundadır.
Yine Yargıtay 2. Hukuk Dairesi hukuka aykırı delille ilgili incelediği bir olayda; eşinin telefonuna casus program yükleyerek bu program ile eşine ait konuşmaları kaydeden kocanın davranışının özel hayata kast ve haberleşme özgürlüğünü ihlal ettiği nedenleriyle kayıtları hukuka aykırı kabul etmiştir. Kocanın casus program ile eşine ait görüşme ve ses kayıtlarını elde etmesi suç teşkil eden bir eylemdir.
Artık 2. Hukuk Dairesi de bu tip durumları hukuka aykırı delil kabul etmektedir.
TESADÜFİ ELDE EDİLEN DELİLLER HUKUKA UYGUN KABUL EDİLİR Mİ?
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tesadüfi elde edilen delilleri kısmen hukuka uygun kabul etmiştir. Örneğin çocukların güvenliği için takılan kameralar eşler tarafından biliniyor ve buna rağmen eşlerden biri diğerine şiddet uygulamışsa diğer eş bu delili kullanabilir tesadüfen elde edilmiş delildir.
Karar kesinleşinceye kadar taraflarca sunulan deliller hukuka aykırı da olsa dosyada saklanmalı fakat bunun sakıncaları da giderilmelidir. Örneğin mahkeme kasasında saklanarak hâlihazırda hukuka aykırı da olsa özel hayatla ilgili kayıtlar taşıdığı nedenleriyle bu deliller korunmalıdır.
- Buraya tıklayarak diğer makale, örnek karar ve dilekçelerimize ulaşabilirsiniz
Sorry, the comment form is closed at this time.