10 Nis Vekillikten Çekilme
Vekillikten Çekilme Nedir?
Vekillikten çekilme, avukatın belli bir işi takip etmekten veya savunmadan kendi isteğiyle çekilmesidir. Avukatlık Kanunda düzenlenmiş olan vekillikten çekilme hususu, avukatın temsil ettiği kişinin vekilliğinden istifa etmesi anlamına gelir. Vekillikten çekilme avukatın gördüğü lüzum üzerine veya kendi isteğiyle yapılabilmektedir.
Vekillikten Çekilme Nasıl Yapılır?
Vekillikten çekilmenin mahkeme ve karşı taraf bakımından hüküm ifade edebilmesi için, bu konudaki beyanın dilekçeyle bildirilmesi veya tutanağa geçirilmesi gerekmekte ve temsil olunan kişiye bildirilmesi gerekmektedir. Vekillikten istifanın bildiriminin şekli HMK m. 81’de belirtilmiştir. Avukat duruşma dışında istifa etmiş ise bu bildirimini mahkemeye yazılı olarak bir dilekçeyle yapmalıdır. Eğer duruşma esnasında istifa ediliyorsa bu hususunun tutanağa geçirilmesi gerekmektedir. Ayrıca vekillikten çekilme noter kanalıyla ihtarname şeklinde de yapılabilir.
Vekillikten çekilme dilekçesinde avukatın sebep gösterme zorunluluğu bulunmamaktadır. Avukat gördüğü lüzum üzerine vekillik görevinden istifa edebilir. Avukatın vekillikten çekilme sebepleri olarak müvekkilin gerekli yargılama masraflarını karşılamaması, müvekkilin avukata hakaret etmesi vs gösterilebilir. Vekillikten çekilme dilekçesi mahkemeye sunulduğunda mahkemece müvekkile tebliğ olur ve avukatın hukuki sorumluluğu istifa dilekçesinin müvekkile tebliğinden itibaren 15 gün daha devam eder.
Buraya tıklayarak diğer makale, örnek karar ve dilekçelerimize ulaşabilirsiniz
Sorry, the comment form is closed at this time.