23 Tem ANTİK YUNAN’DA HUKUK VE MİTOLOJİ
Antik Yunanistan, terimler veya yasalar ve sosyal düzenlemeler açısından en yanlış anlaşılan erken uygarlıklar arasındadır. Diğer eski uygarlıklardaki “göze göz” anlayışının aksine, Yunanistan hukuka ileri bir bakış açısıyla yaklaşmıştır. Aslında, modern hukukun birçok kalesi Yunan felsefesinden doğmuştur. Bunlar, Antik Yunan yasasını tanımlayan belirgin niteliklerden bazılarıdır.
Atina’daki Filozoflar
Çoğu tarihçi, Antik Yunanistan’ın ilerici hukuk sistemini uygarlığın popüler filozoflarına bağlar. Örneğin Platon, ilerici tartışmanın başlangıç noktası olarak hareket eden Kanunlar adlı bir kitap yayınladı. Yıllar sonra, Aristoteles gibi filozoflar, Platon’un kaba fikirlerinin çürütülmelerini ve eleştirilerini sundular. Hukuk alanında daha önce hiç böyle bir gelişme olmamıştı.
En önemlisi, bu gelişmeler demokrasiyi benimsemiş bir şehir devletinde gerçekleşti. Atina hükümeti zamanın en demokratikleri arasındaydı ve siyasi idealleri yasaya sızdı. Sonuç olarak, birçok tarihçi – özellikle hukukun gelişimiyle en çok ilgilenenler – bunu adalet tarihinin en biçimlendirici dönemleri arasında sayarlar.
Halkın Tarafından Yürütülen Bir Mahkeme
Demokratik siyasetine sadık kalarak, Antik Yunanistan’ın mahkeme sistemi sıradan insanlar tarafından yönetiliyordu. Bu çerçeve, her mahkeme davasını çözmek için modern bir üçüncü taraf jüri kullanımımız için ilham kaynağı görevi görür. Aslında, Antik Yunan mahkemesi davaları genellikle herhangi bir liderlik olmaksızın yürütülen halka açık olaylardı. Halkın görüşü her zaman belirleyici faktör olmuştur.
Ancak Antik Yunanistan’da, herhangi bir duruşmada genellikle yüzlerce jüri üyesi bulunurdu. Dengede büyük miktarda paranın asılı kaldığı durumlarda, 500’den fazla jüri üyesi, bir eğlence biçimi olarak hizmet eden yoğun bir şekilde duyurulan bir etkinlik için oy kullanabilir. Yoldan geçenler, günün yoğun saatlerinde eylemi durdurabilir ve izleyebilir.
Drakon Anayasası
Antik Yunan Filozofu Draco, MÖ 620’de dünya çapında adaletin geleceğini şekillendiren bir belge yarattı. Draco’nun anayasasının yayınlanmasına kadar, tarih boyunca medeniyetler duruma göre düzenlemeler yarattı. Yasada çok az tutarlılık vardı ve egemen sınıf yargı gücünü kötüye kullandı. Draco’nun kodu, her vatandaşın öğrenebileceği ve uyabileceği bilinen ilk yazılı yasaları tanıttı.
Spesifik olarak, Atina hukuk sistemi içinde Draco’nun kanunu, mahkeme sistemi içindeki sözlü hukuk gelenekleriyle mücadele etmek için tasarlandı. Draco, sıradan insanlar arasında bile mahkeme kararlarının çok sık tutarsız kriterlere göre verildiğini buldu. Bu nedenle, Drakon anayasası, tarih boyunca birçok siyasi harekete ilham veren büyük siyasi belgelerden biri olarak duruyor.
Sonunda, Antik Yunan yasaları zamanlarının çok ötesindeydi ve takip eden birçok ulusun adalet sistemlerine ilham kaynağı oldular. Antik Yunan hukukundan en önemli çıkarımlar, demokratik yargı süreci ve yazılı bir dizi yasanın getirilmesiydi. Her fikrin daha fazla geliştirilmesi gerekmesine rağmen, bunlar modern dünyadaki adaletin temel kavramlarıdır.
Sorry, the comment form is closed at this time.