21 Şub İhtiyati Tedbir Kararından Sonra Konulan Hacizlerin Kaldırılması İstemi
İhtiyati Tedbir Nedir?
Uzun süren yargılama faaliyetleri sebebiyle hakkın elde edilmesinin zorlaşması, gecikme nedeniyle zarara uğrama, hakkın elde edilmesinin imkansız hale gelmesi gibi durumların önüne geçebilmek amacıyla kesin hükme kadar olan süreç için verilen karara ihtiyati tedbir denir.
Örneğin bir davanın konusu herhangi bir gayrimenkul olabilir. Bu gayrimenkule ihtiyati tedbir konularak o gayrimenkulle ilgili uyuşmazlık sona erene kadar satışı, ipotek edilmesi vs. engellenebilir.
İhtiyati tedbir somut olayın koşullarına göre bir değerlendirme yapılarak yargılama konusu hakka ilişkin riskli bir durum söz konusu olması halinde hakim tarafından verilir. Örneğin yargılama konusu malın yargılama sona erene kadar değer kaybına uğrama ihtimali varsa bu malın satılarak değerinin dava sonuna kadar saklanması konusunda bir karar verilebilir.
İhtiyati Tedbir Kararından Sonra Konulan Hacizlerin Kaldırılması İstemi
….. İCRA HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE
DAVALI :
VEKİLİ :
DAVACI :
VEKİLİ :
KONU :İhtiyati Tedbir Kararı konulan taşınmaz ve mal varlığı değerleri üzerine ihtiyati tedbir konulmasından ardından konan hacizlerin kaldırılması istemimizden ibarettir.
AÇIKLAMALAR
1-) Sayın mahkemenizin …/…D. İş sayılı dosyası ile müvekkilime ait olan … parsel no’lu taşınmaz üzerine ….. tarihinde ihtiyati tedbir konulmuştur. (EK-1)
2-) Sayın mahkemenizin …/… sayılı dosyası ile ….. tarihinde ilgili taşınmaz üzerine koymuş olduğunuz ihtiyati tedbirin ardından aynı taşınmaza …… tarihinde İcra Müdürlüğü’nün …./…. Sayılı dosyası ile haciz konulmuştur. (EK-2)
3-) Kuşkusuz, taşınmaz kaydına tedbir şerhi işlenmeden evvel bu kayda konulan ihtiyati haciz şerhleri hüküm ve sonuç meydana getirir. Ancak, kayda bir taraf lehine ihtiyati tedbir şerhi işlenerek aleniyet kazandıktan sonra mevcut şerhe rağmen başkaca kısıtlamalar işlenmişse bunlara değer tanınmaz. Çünkü, tapunun aleniyet prensibi gereği sonradan konulan şerh sahiplerinin daha önce konulan şerhi gördükleri kabul edilir.
4-) Yargıtay’ın yerleşmiş uygulaması da bu doğrultuda olup, ihtiyati tedbir şerhinin tapuya işlenmesinden sonra konulan şerhler sebebiyle sonradan konulan şerhlerin bağlayıcı olmayacağı yolundadır. Tüm bu sebeplerle müvekkilimize ait taşınmaz üzerindeki hacizlerin kaldırılması için işbu davayı açma zorunluluğu hasıl olmuştur.
HUKUKİ NEDENLER : 2004 S. K. m. 72, 257, 389, 391
HUKUKİ DELİLLER : 1-)… Parsel no’lu taşınmazın tapusu
2-)…. İcra mahkemesi …/… sayılı ihtiyati tedbir kararı
3-)…. İcra müdürlüğü’nün …./… sayılı dosyası
4-) Tanık beyanları
SONUÇ VE İSTEM
Yukarda açıkladığımız nedenlerle, müvekkilimin taşınmazı üzerine konulan haczin kaldırılmasına karar verilmesini müvekkilimiz adına saygıyla talep ederiz. …/ …/ …
EKLER: 1-) …. İcra mahkemesi …/… sayılı ihtiyati tedbir kararı
2-)…. İcra müdürlüğü’nün …./… sayılı dosyası
3-) Bir adet onaylı vekaletname örneği
Davacı Vekili
Av.
Sorry, the comment form is closed at this time.