09 Mar YENİ AİRBNB YASASI
Yeni Airbnb Yasası, Türkiye’de kısa süreli ev kiralamalarını düzenleyen bir yasadır. Bu yasayla birlikte, ev sahiplerinin evlerini kısa süreli kiraya vermek için belirli şartları yerine getirmesi ve izin belgesi alması zorunlu hale gelmiştir. Bu yeni düzenlemelerin amacı, turizm sektörünü düzenlemek ve kayıt dışı ekonomiye karşı önlemler almaktır. 28 Aralık 2023 tarihinde, Turizm ve Kültür Bakanlığı yönetiminde 100 gün altı konut kiralamalarını kapsayan “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına İlişkin Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu yönetmelikle birlikte, günlük ve kısa dönem kiralama yapmak isteyen herkesin yönetmelikte yer alan gereklilikleri yerine getirmeleri zorunlu. Airbnb gibi uygulamalar üzerinden kiralama yapıyorsanız izin belgesine başvurmanız gerekiyor.
Airbnb; yani Air Bed & Breakfast olarak tanımlanan ev kiralama hizmeti sunan bir platformdur. İnsanların kısa süreli olarak kalacak yer bulmalarını sağlayan bu platformda ev sahipleri de evlerini kiraya verebilmektedir. Brian Chesky, Joe Gebbia ve Nathan Blecharczyk tarafından 2008 yılında bir web sitesi üzerinden bu platform kurulmuştur. Yani insanların dünyanın her yerinde seyahat ederken kalacak yer bulmalarını sağlayan bir bilgisayar uygulamasıdır.
Airbnb kullanımı; öncelikle ev sahibinin kiralamak için evin fotoğraflarını çekerek ilan oluşturması ile başlayan bir süreçtir. Kiracı site üzerinden giriş yaparak kendisine uygun olan evleri tercih eder ve rezervasyon yapabilir. Eğer ev sahibi de kiracıyı kabul ediyorsa işlemler başlar ancak kabul etmezse kiralamama hakkı ev sahibine aittir. Yani ev sahibi kiracıyı onaylamazsa para Airbnb’de kalır. Eğer onaylarsa adresi ve iletişim bilgilerini kiracıya iletir. Ev sahibi ve kiracı buluşabileceği gibi buluşmadan da bu alışverişi tamamlayabilir. Ardından hem ev sahibi hem de kiracı puanlama yaparak sitede güvenilirlik sağlanmasına katkı sağlayabilir.
Airbnb İzin Belgesi Nasıl Alınır? İzin Belgesini Kim Verir?
Tam adıyla Turizm amaçlı kiralama izin belgesi için ev sahiplerinin belirli şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Başvuru yapacak ev sahiplerinin aşağıdaki gereklilikleri sağlaması gerekmektedir:
- Bina içindeki tüm mülk sahiplerinin muvafakatinin olması,
- Eğer kiralanacak konut site içerisinde ise kiralanacak dairenin bulunduğu binadaki maliklerin onayının alınması,
- Eğer kiralanacak konut müstakil ise komşu evlerin onayı aranmaz,
- Kiraya veren adına kayıtlı bağımsız bölümlerin binadaki toplam bağımsız bölümlerin %25’inden fazla olmaması,
- 5’den fazla daire olması durumunda İşyeri açma ve çalışma ruhsatının alınması,
- Bakanlıkça belirlenen İzin belgesi ve plaket ücretleri ödenmesi,
- Ev sahiplerinin vergi mükellefi olması ve vergi ödemelerini düzenli bir şekilde yapması.
Eğer ki binada üçten fazla bağımsız bölüm varsa bu binada en fazla %25 için aynı kiraya veren adına izin belgesi düzenlenir. Örneğin 12 daireli bir binada, bir kişi adına en fazla 3 bağımsız bölüm için izin belgesi düzenlenebilir. Yüzdelik sınırlamanın yanında sayısal olarak sınırlama getirilmiştir. Buna göre binanın bağımsız bölüm sayısı ne olursa olsun, 5 bağımsız bölümden daha fazlası için izin belgesi talep edilmesi durumunda işyeri açma ve çalışma ruhsatının olması zorunlu hale getirilmiştir.
Turizm Konutu Belgesi
Yeni çıkan Airbnb Yasasına göre en fazla 100 gün kiralama süresine kadar tüm kiralar kısa dönem kiralama olarak geçmektedir. Kişilerin evlerini kısa süreliğine kiralayabilmeleri için turizm konutu belgesi almaları gerekir. Bu belge olmadığı takdirde airbnb kapsamında kiralama yapılamamaktadır. Turizm konutu; 28.12.2023 tarihinde Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına İlişkin Yönetmelik kapsamında hukukumuza girmiştir.
Turizm konutu belgesi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilmektedir. Bu belgenin başvurusu için ev sahipleri ya E-devlet üzerinden yapmalı ya da fiziki başvuruda bulunmalıdır. Eğer bu belge bir binadaki ev için alınacaksa binadaki maliklerin oy birliği gerekmektedir. Bunun dışında sitede yer alan bir ev söz konusu ise site içerisinde evin bulunduğu binadaki maliklerin oy birliği ile onay vermesi gerekmektedir. Başvurular Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bu onaylar alındıktan sonra yapılır. Ancak tapuda ismi geçen kişi tarafından başvuru yapılabilir. Eğer ev müstakil ise ya da villa ise komşuların onayına gerek olmadan direkt Bakanlığa başvuru yapılabilir.
- Buraya tıklayarak diğer makale, örnek karar ve dilekçelerimize ulaşabilirsiniz
Sorry, the comment form is closed at this time.