19 Haz Yargıtay Onama Kararına İtiraz Edilebilir Mi?
Türk Hukuk Sistemi içerisinde Anayasa Mahkemesi’nden bir önceki temyiz mercii olan Yargıtay’ın vermiş olduğu kararlar, Anayasa Mahkemesi’ne başvuru şartlarını oluşturacak niteliklerde bir ihlal durumu oluşturmuyorsa Yargıtay’ın vermiş olduğu bu kararlar kesin karar hükmündedir. Fakat Yargıtay Ceza Dairelerinin kararlarına karşı yapılan bu itiraz yolu açıktır. Yargıtay Ceza Dairesi’ne yapılan bu itirazın kabul görmesi durumunda ilgili ceza dosyası Yargıtay Ceza Dairesi’ne iade edilir. Yargıtay Ceza Daireleri’nin yapılan itiraza red vermesi durumunda ise dosya bir üst kurul olan Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na iletilecektir.
Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 308. maddesinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’na verilmiş olan yetki neticesinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ya resen ya da istem üzerine ilamın kendisine teslim edildiği tarihten itibaren bu kararlara itiraz edebilecektir. İtiraz neticesinde Yargıtay Ceza Dairesi itirazı en kısa sürede inceleyecek, itirazı yerinde görmekle birlikte kararı düzeltme yoluna gidecektir. Aksi takdirde ise itiraz reddedilecektir.
Yargıtay Onama Kararına itiraz Nasıl Yapılır?
Yargıtay Ceza Dairesi’nin kararı onaylamasının ardından ceza kesinleşir ve cezanın infaz işlemi uygulanmaya başlar. Bu kapsamda, 3 yılı geçen hapis cezalarında cezai müeyyide’ye maruz kalan kişi hakkında tarafa bilgi verilmeksizin hakkında yakalama kararı çıkarılır ve kolluk kuvvetleri harekete geçer. Bu süreçte sanığın vekili cezanın infazının durdurulması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan onama kararının itirazını talep eder. Bu dilekçenin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından değerlendirilebilmesi için, dava dosyasının yeniden gözden geçirilmesi, geçmişteki temyiz sürecinde yazılmış ya da unutulmuş ya da Yargıtay’ın önceki temyiz dilekçesinde üstünde çok durmadığı yönlere dikkat çekmek gerekmektedir.
Yargıtay Kararlarına itiraz Süresi
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından yapılacak bu itiraz, Ceza Dairesi’nin başsavcıya yapmış olduğu ilamın üzerindeki tarihten sonraki 30 günü takiben kullanılması olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat sanığın lehine yapılacak itirazlarda ise herhangi bir süre sınırı bulunmamaktadır.
Sorry, the comment form is closed at this time.