09 Kas VASİYETNAME (MİRASÇILIKTAN ÇIKARMA) ÖRNEĞİ
VASİYETNAME (MİRASÇILIKTAN ÇIKARMA)
(El Yazısı İle)
TC KİMLİK NUMARASI :
BABA ADI :
ANA ADI :
DOĞUM YERİ :
DOĞUM TARİHİ :
İL :
İLÇE :
MAHALLE-KÖY :
CİLT NO :
AİLE SIRA NO :
SIRA NO :
Yukarıdaki kimlik bilgilerinin sahibi olan ben … …, ikamet etmekte olduğum … … … … adresindeki evimde, aşağıda isimleri, imzaları ve ikamet adresleri bulunan şahitler huzurunda, hiçbir aldatma veya cebir veya tehdit etkisi altında olmadan bu vasiyetnameyi el yazımla düzenledim. Vasiyetnamem aşağıdaki gibidir:
“… … Mahkemesi’nin …/…/… tarihli …/… Esas ve …/… Karar numaralı, …/…/… tarihinde kesinleşen ilamıyla …/…/… doğumlu oğlum/kızım …’nın …/…/… tarihli eylemiyle tarafıma karşı öldürmeye teşebbüs suçunu işlediği sabittir.
Yaşanan bu üzücü olay tarafımı derinden etkilemiştir. Bu sebeple 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 510. maddesinde de açıkça belirtildiği üzere; saklı paylı yasal miras hakkına sahip olan oğlum/kızım …’yı mirasçılık haklarının tamamını kapsayacak şekilde mirasçılığımdan çıkarıyorum/mirasımdan ıskat ediyorum.” *
Vasiyetçi
İmza
* 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu ;
Madde 510 – Aşağıdaki durumlarda mirasbırakan, ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabilir
- Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse,
- Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse.
Madde 511 – Mirasçılıktan çıkarılan kimse, mirastan pay alamayacağı gibi; tenkis davası da açamaz.
Mirasbırakan başka türlü tasarrufta bulunmuş olmadıkça, mirasçılıktan çıkarılan kimsenin miras payı, o kimse mirasbırakandan önce ölmüş gibi, mirasçılıktan çıkarılanın varsa altsoyuna, yoksa mirasbırakanın yasal mirasçılarına kalır.
Mirasçılıktan çıkarılan kimsenin altsoyu, o kimse mirasbırakandan önce ölmüş gibi saklı payını isteyebilir.
Madde 512 – Mirasçılıktan çıkarma, mirasbırakan ancak buna ilişkin tasarrufunda çıkarma sebebini belirtmişse geçerlidir.
Mirasçılıktan çıkarılan kimse itiraz ederse, belirtilen sebebin varlığını ispat, çıkarmadan yararlanan mirasçıya veya vasiyet alacaklısına düşer.
Sebebin varlığı ispat edilememiş veya çıkarma sebebi tasarrufta belirtilmemişse tasarruf, mirasçının saklı payı dışında yerine getirilir; ancak, mirasbırakan bu tasarrufu çıkarma sebebi hakkında düştüğü açık bir yanılma yüzünden yapmışsa, çıkarma geçersiz olur.
Sorry, the comment form is closed at this time.