Bilgi Deposu

Uyuşturucu Madde Ticareti Suçunun Unsurları

UYUŞTURUCU MADDE TİCARETİ SUÇU NEDİR?

Uyuşturucu madde ticareti suçu, ülke içinde uyuşturucu maddeyi “satma, satışa arz etme, başkalarına verme, sevk etme, nakletme, depolama, satın alma, kabul etme, bulundurma” fiillerinden herhangi birinin varlığı halinde gerçekleşen seçimlik hareketli suç olarak düzenlenmiştir.

Buna göre, belirli bir neticeyi meydana getirmeye yarayan, kanunda gösterilen çeşitli hareketlerden sadece birinin yapılmış olması halinde suç oluşacaktır.

Uyuşturucu madde ticareti suçu, diğer adıyla uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti suçu Türk Ceza Kanunu’nun 188. Maddesinde düzenlenmiştir.

(3) Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde satan, satışa arz eden, başkalarına veren, sevk eden, nakleden, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran kişi, on yıldan az olmamak üzere hapis ve bin günden yirmibin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır Ancak, uyuşturucu veya uyarıcı madde verilen veya satılan kişinin çocuk olması hâlinde, veren veya satan kişiye verilecek hapis cezası on beş yıldan az olamaz..”

UYUŞTURUCU MADDE TİCARETİ SUÇUNU TESPİT ETMEYE İLİŞKİN ÖLÇÜTLER NELERDİR?

Türk Ceza Kanunu genel hükümleri, kanun kapsamında belirlenmiş her suç için ayrı ayrı uygulanmaktadır. İlgili suçtan kişiye ceza verilmesi için öncelikle bu suçu işlemeye yönelik kastının varlığı ortaya çıkarılmalıdır. Sanığın kastı belirlenirken aşağıdaki hususlar dikkate alınacaktır. Yargıtay’ın uyuşturucu madde ticaretinin varlığını tespit ederken dikkate aldığı ölçütlere bakmak gerekirse;

  • Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde bulundurma veya kullanma dışında bir amaçla uyuşturucu veya uyarıcı madde temin etme veya ticaretini amaçlı bulundurma suçlarının oluşumunda ele geçen narkotik madde miktarının önemi yoktur. Diğer bir deyişle narkotik madde ticareti ile ilgili yargılama dosyasında yeterli delil varsa ele geçen uyuşturucu madde miktarına bakılmaz.
  • Sanığın müşteri arayıp aramadığı, herhangi bir kimse ile narkotik madde pazarlığı yapıp yapmadığı, numune gösterme ve benzeri davranışları yapıp yapmadığı incelenmelidir.
  • Narkotik maddelerin ele geçiş biçimi önem taşıyıp, gramajlık paketler ile narkotik maddenin satışa arz edilmesi uyuşturucu madde ticaretine işaret edecektir. Paket sayısının çok olması, ve özenli hazırlanana küçük paketçiklerin varlığı, her paketin içerisinde aynı gramda uyuşturucu madde bulunması, ele geçen yerde hassas terazi ve ambalaj malzemelerinin bulunması önem taşımaktadır.
  • Narkotik maddenin bulunduğu yer ve bulunma süresi önem taşımaktadır. Şahsi kullanım için uyuşturucu madde kullanan kimse bunu her zaman kolaylıkla erişebileceği yerde saklayacaktır.
  • Sanığın uyuşturucu madde kullanıp kullanmadığı tespit edilmeli ve sanığın uyuşturucu madde kullandığı hususu tespit edilirse uyuşturucu madde kullanma amaçlı bulundurduğu kabul edilebilir.
  • Sanığın sosyal ve ekonomik durumu önem taşımaktadır Sanığın ele geçen uyuşturucu maddesini para ile alacak gelir düzeyine sahip olmaması halinde bu husus ticaret veya temin amaçlı gerçekleştirildiği kabul edilebilecektir.
  • Bulunan miktarın uyuşturucu türüne göre kişinin yıllık kişisel kullanım miktarının üzerinde olup olmadığı verilecek kararı etkileyecektir.
Sena Doymuş

Recent Posts

Zorla Getirme

Hakkında tutuklama kararı verilmesi veya yakalama emri düzenlenmesi için yeterli nedenler bulunan ya da ifade…

4 gün ago

Sanığın Hazır Bulunması

  İddianamenin düzenlenmesi ve kabul edilerek kamu davası açılabilmesi için fiilin ve failin açık kimliğinin…

1 hafta ago

Minibüs Hattının Haczi

Minibüs Hattının Haczi İcra Müdürlüğünce alacaklının talebi üzerine borçlu T... K.... un adına kayıtlı minibüs…

2 hafta ago

İCRA HUKUKU ELEKTRONİK İŞLEMLER

İCRA HUKUKUNDA ELEKTRONİK İŞLEMLER İcra ve iflas dairelerince yapılacak her türlü icra ve iflas işlemlerinde…

3 hafta ago

SINIR DIŞI ETME KARARI

Yürürlülükten kaldırılan (mülga) 5683 sayılı Kanun'da, ülkeden çıkma daveti yapıldıktan sonra bunu yerine getirmeyenler için…

2 ay ago

SENETTE ÇİFT İMZANIN BULUNMASI

Senette çift imza bulunması hukuki olarak farklı sonuçların meydana gelmesine neden olmaktadır. Ticari işletmelerin yetkilileri…

2 ay ago