Bilgi Deposu

Uyuşturucu Madde Ticareti Suçunun Unsurları 2

UYUŞTURUCU MADDE TİCARETİ SUÇLARINDA “YILLIK KULLANIM MİKTARI” ÖLÇÜTÜ NEDİR?

Uyuşturucu suçlarına yönelik yapılan yargılamada mevcut narkotik maddenin kullanım veya ticaret kapsamında olup olmadığı belirlenirken Yargıtay’ca belirlenmiş bir kriter olan “yıllık kullanım miktarı” ölçütü önem taşımaktadır. Ancak Yargıtay, yeterli gerekçe gösterilmeden ve diğer deliller değerlendirilmeden ele geçen uyuşturucu miktarının fail sayısına bölünerek, kişisel yıllık kullanım miktarı sınırının belirlenmesini ve bu eylemin bu nitelendirmeye göre belirlenmesini hukuka aykırı bulmaktadır. Dolayısıyla bu ölçüt yanında diğer delillerin de büyük önem taşıdığı hususu gözden kaçmamalıdır.

Belirtmek gerekir ki narkotik madde 1 gram dahi olsa şayet satış, temin, devir, nakil ve benzeri eylemlerin varlığı yan deliller ile belirlenmiş ise sanık hakkında TCK M.188/3 maddesi uygulanarak uyuşturucu madde ticaretinden ceza verilecektir.

Failin kişisel kullanımı için kabul edilebilecek miktar, kişinin fiziksel ve ruhsal yapısı ile uyuşturucu ve uyarıcı maddenin niteliği, cinsi, kalitesine göre farklılık arz etmektedir.

Ali Tıp Kurumu tarafından uyuşturucu kullananların her defasında bir ila bir buçuk gram olmak üzere günde 3 kez esrar tüketebilecekleri değerlendirilmiştir. Yargıtay, adli raporda belirtilen 600 -700 gramlık esrar maddesinin yıllık şahsi kullanım sınırları içerisinde olduğu kanaatine varmıştır.

Esrar ve Hint Keneviri;

Yargıtay’ca yıllık 600-700 gram üzerindeki esrar maddesinin ticaret amacıyla bulundurma olarak kabul edilmesi gerektiği benimsenmiştir.

Dişi hint keneviri ekme suçunda da ticaret veya kullanma amacının belirlenmesinde kök sayısı ve elde edilebilecek esrar miktarı dikkate alınmalıdır. Yargıtay’a göre ticari amaçla ekildiklerine dair başka delil yoksa 20 köke kadar dikili kenevir bitkisinin kişisel kullanım kapsamında kabul edilebilecektir.

Eroin ve kokain;

Eroin ve kokain maddelerinde başkaca bir yan delil bulunmaması halinde kişiden ele geçirilen 20 gram ve üzeri madde bulundurulması ticari amaçlı bulundurma olarak kabul edilmektedir.

Eroinde günlük kullanım miktarı 150 mg, kokainde ise 60 miligramdır.

Türkiye’de 2012 yılında kokain maddesinin saflık oranının %10 ila %92 arasında değiştiği belirlenmiştir. Bu durumda sanıkta ele geçen kokainin saflık oranının %84 olduğu durumda bir dok kokainin 50-100 mg olduğu kabul edilebilecektir.

Sentetik haplar;

Uyuşturucu madde içeren sentetik haplarda ise 50 adet ve üzerinin kullanım amacıyla değil ticaret amacıyla bulundurulduğu yine Yargıtay’ca benimsenmiştir. Haplarda günlük kullanım miktarı 3-4 adettir.

Metamfetamin;

Bir kullanımlık metamfetamin (kristal) maddesi ortalama 0,05 gr gelmektedir. Örneğin 12,85 gr metamfetamin maddesinden ortalama 257 adet kullanımlık uyuşturucu madde elde edilebilmektedir. Yargıtay bu örnekte verilen miktarı uyuşturucu madde ticareti kapsamında değerlendirmektedir. 9,9 gram metamfetamin maddesi başkaca bir delil de olmaması sebebiyle Yargıtay’ca kişisel kullanım sınırı dahilinde kaldığı kabul edilerek kullanma amaçlı bulundurulduğunu kabul etmiştir

Birden fazla çeşit uyuşturucu madde ele geçmesi;

Kişide yukarıda paylaşılan miktarlardan daha düşük ancak birden fazla çeşit uyuşturucu madde ele geçtiğinde de fiilin ticaret suçunu oluşturacağı değerlendirilmektedir. Uyuşturucu madde kullanan kimse genelde bir ya da benzer erki gösteren iki değişik uyuşturucu maddeyi bulundurur. Bu nedenle değişik nitelikte ve farklı etkileri olan eroin, kokain, esrar ve amfetamin içeren tabletleri birlikte bulunduran sanığın bunları satmak amacıyla bulundurduğu kabul edilebilir.

UYUŞTURUCU MADDE TİCARETİ SUÇUNUN TESPİTİ NASIL YAPILIR?

  • Ele geçen narkotik madde miktarı failin uyuşturucu madde ticaretine yönelik  kastının belirlenmesinde önemli bir unsurdur. Burada failin eylemdeki amacı dikkate alınır.
  • Failde ele geçen narkotik madde miktarının yıllık şahsi kullanım sınırları içinde kalıp kalmadığın hususunda bilirkişiden rapor alınmalıdır.
  • Yargılama dosyasında narkotik maddenin ticaret, temin, nakil ve benzeri amaçlarla bulundurulduğuna ilişkin delil yoksa failin uyuşturucu madde ticaretine yönelik kastı narkotik maddenin miktarına göre belirlenmelidir.
  • Ele geçen narkotik madde miktarı otomatik olarak fail sayısına bölünerek, yıllık kişisel kullanım miktarı sınırı belirlenemez. Diğer ölçütler ve deliller değerlendirmeye alınmalıdır.
  • Sanığın hareketleri, uyuşturucu maddenin ele geçiriliş ve bulundurma şekilleri, uyuşturucu maddenin bulunduğu yer ve zaman, sanığın uyuşturucu madde kullanıp kullanmadığı, sanığın sosyal ve ekonomik durumu da büyük önem taşımakta ve suçun belirlenmesinde önemle dikkate alınmaktadır.
Sena Doymuş

Recent Posts

Zorla Getirme

Hakkında tutuklama kararı verilmesi veya yakalama emri düzenlenmesi için yeterli nedenler bulunan ya da ifade…

2 hafta ago

Sanığın Hazır Bulunması

  İddianamenin düzenlenmesi ve kabul edilerek kamu davası açılabilmesi için fiilin ve failin açık kimliğinin…

2 hafta ago

Minibüs Hattının Haczi

Minibüs Hattının Haczi İcra Müdürlüğünce alacaklının talebi üzerine borçlu T... K.... un adına kayıtlı minibüs…

3 hafta ago

İCRA HUKUKU ELEKTRONİK İŞLEMLER

İCRA HUKUKUNDA ELEKTRONİK İŞLEMLER İcra ve iflas dairelerince yapılacak her türlü icra ve iflas işlemlerinde…

4 hafta ago

SINIR DIŞI ETME KARARI

Yürürlülükten kaldırılan (mülga) 5683 sayılı Kanun'da, ülkeden çıkma daveti yapıldıktan sonra bunu yerine getirmeyenler için…

2 ay ago

SENETTE ÇİFT İMZANIN BULUNMASI

Senette çift imza bulunması hukuki olarak farklı sonuçların meydana gelmesine neden olmaktadır. Ticari işletmelerin yetkilileri…

2 ay ago