Dosya No: …/…
CEZADAN MAHSUP
İSTEMİNDE BULUNAN SANIK :
MÜDAFİİ :
KONU : Müvekkilimin ./../.. Tarihinde ….. Suçundan dolayı tutuklu kaldığı … Günlük sürenin; … ceza mahkemesi’nin …/…/… tarihinde sanık müvekkilim aleyhine verilmiş olan mahkumiyet kararından mahsup edilmesi isteminden ibarettir.
AÇIKLAMALAR :
1-) Müvekkilim olan sanık ../…/… tarihinde … suçundan dolayı … günlük süre ile tutuklu kalmış; devam eden yargılama sonucunda müvekkil sanık hakkında beraat kararı verilmiştir. Buna müteakip zamanda müvekkilim hakkında … Ceza Mahkemesi’nin …/…/… tarihinde … suçundan aleyhine … yıl mahkumiyet kararı verilmiştir. Söz konusu verilen karar hakkında …/../… tarihinde temyiz isteminde bulunulmuş olmasına binaen dosya Yargıtay aşamasındadır.
2-) Mülga 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 40 ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 63. maddelerinde belirtildiği üzere, mahsup işleminin yapılabilmesi için tutuklu kalınan suçtan verilen kararın kesinleşme tarihinden önce bir başka suç ya da suçların işlenmesinin yeterli olacağı belirtilmiştir.
3-) Nitekim Yargıtay İçtihadı Birleştirme Ceza Genel Kurulu’nun 06.03.1940 tarihli ve 1940/5 Esas ve 1940/68 sayılı kararında, <Beraat eden bir kişinin beraat ettiği suçtan dolayı tutuklu kaldığı sürenin beraat kararından önce, beraat kararı kesinleşmeden önce işlemiş olduğu diğer suç için verilen ceza süresinden mahsubunun gerektiği> belirtilmiştir.
4-) Yukarıda sözü geçen yasal mevzuat hükümleri ve Yargıtay İçtihadı Birleştirme Ceza Genel Kurulu kararı nedeniyle, hükmün kesinleşmeden önce gerçekleşen ve şahsi hürriyeti sınırlama sonucunu doğuran …. Günlük tutukluluk süresinin, hükmolunan hapis cezasından indirilmesi gerekir. Açıkladığımız bu nedenlerle iş bu cezadan mahsup istemi dilekçesini yazma zorunluluğu doğmuştur.
HUKUKİ NEDENLER : 5237 S. K. m. 63, 765 S. K. m. 40
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıkladığımız nedenlerle, Mahkemenizin ../../…. tarihinde vermiş olduğu mahkumiyet hükmünden sanık müvekkilimin tutuklu kaldığı sürelerin mahsup edilmesini müvekkilim adına saygıyla talep ederiz. …/…/…
Sanık Müdafii
Av.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…