Categories: Bilgi Deposu

Tutuklamaya İtiraz

TUTUKLAMAYA İTİRAZ NASIL YAPILIR?

Tutuklama bir tedbir olup, şüpheli hakkında soruşturma ve kovuşturma evresinde mahkeme tarafından uygulanabilir. Fakat mahkemenin şüphelinin tutuklanması yönünde karar verebilmesi için Ceza Muhakemesi Kanununda sayılı şartların oluşması gerekmektedir.

Bu şartlar, şüpheli veya sanığın kaçma şüphesi veya saklanması şüphesini uyandıran somut olguların varlığı hali, şüphelinin delilleri karartmaya veya mağdur üzerinde baskı kurmaya yönelik hareketlerdir. Fakat tutuklama kararının verilebilmesi için maddi şartların yanında şekli şartların da bulunması gerekmektedir. Bu şartlar, tutuklamaya ilişkin yasak bulunmaması, tutuklamaya ilişkin engelin bulunmaması, sanığa güvence belgesinin verilmemiş olması, tutuklamanın sanık üzerine atılı suçla orantılı olması, hakim veya mahkeme kararının olmasıdır. Savcılığın talebi üzerine hakim veya mahkemenin takdir yetkisine bırakılmış olan tutuklama talebinin hakim veya mahkeme tarafından uygun bulunması ve onaylanması halinde bu karara itiraz yolu mevcuttur. Tutuklama kararının verildiği günü takip eden 7 gün içerisinde şüpheli bu karara itiraz edebilir. Şüpheli şahıs hakkında verilen tutuklama kararını bu kararı veren mahkemeye yapılır.

Tutuklu şüphelinin tutukluluğa itiraz edip, serbest bırakılmayı talep edeceği bir durumda en önemlisi,hukuk tekniğinden yoksun ve internet ortamından alınan maktu hazırlanmış tutuklamaya itiraz dilekçesi vermekten kaçınmaktır. İnternette yer alan dilekçeler veya arzuhalcilere hazırlatılmış dilekçeler maktu olup, istenen neticeyi elde etmeye yetersiz kalmaktadır. Tutuklu şahsa atılı suçun mahiyeti, vasfı ve delil durumu iyi kavranarak teknik hukuk bilgisiyle durum değerlendirmesi yapıp,etkili bir tutuklamaya itiraz dilekçesini hazırlamak ve istenen neticeyi gerçekleştirmek, şüphesiz iyi bir ceza avukatının desteğini almayı gerektirir.

Lawyer Antalya

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

4 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

4 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

4 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

5 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

7 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

7 ay ago