Dilekçe Örnekleri

Trafik Cezasına İtiraz Dilekçesi Örneği

Trafik Cezasına İtiraz – Dilekçe Örneği

Günümüzde en sık rastlanılan problemlerden birisi de haksız yere kesilen trafik cezalarıdır. Trafik Cezasının kesilmesi 2 farklı şekilde olabilir;

  1. Polis tarafından kesilen ceza
  2. Gıyaben kesilen ceza, halk diliyle plakaya yazılan ceza

Trafik cezaları, kolluk kuvvetlerinin karayollarının güvenliğini denetlerken, trafiğin daha güvenli ve rahat işleyebilmesi için devlet adına uyguladığı yaptırım gücüdür. Trafik polislerinin karayollarının belirlenen noktalarında uygulama yerlerinde durması, mobese ve radar cihazlarından takip edilmesi şeklinde gerçekleşir. Bu denetimler sonucunda kural ihlali yapan kişilere ceza kesilir. Özellikle elektronik denetimlerin artması ile birlikte trafik denetimleri çok daha sıkı hale gelmiştir. Bu durumda trafik cezalarına itiraz direkt olarak mahkemeye yapılabileceği gibi e-devlet üzerinden de yapılabilmektedir.

Para Cezası Nasıl Öğrenilir ?

Kişiler, kendilerine kesilen para cezasına yapılan tebligat ile öğrenebilirler. Ayrıca internet üzerinden; EGM, PTT, E-                devlet ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet siteleri kullanılarak kişiler hakkında uygulanan para cezaları                            öğrenilebilir.

Trafik Cezasına Ne Zaman İtiraz Edilir ?

Trafik cezası itiraz durumu da kesilen cezanın türüne göre farklılık gösterebilir. Trafik cezası gıyaben kesilmiş ise yani plakaya kesilmiş ise trafik cezası itiraz süresi, cezanın ilgiliye tebliğinden itibaren başlar. Diğer bir ceza kesilme şekli olan, trafik polisinin ilgilinin yüzüne karşı cezayı kestiği hallerde ise trafik cezası itiraz süresi, aynı gün işlemeye başlar.

Trafik cezasına itiraz, Kanunlarca düzenlenmiş bir husustur. Kabahatler Kanunu madde 27 uyarınca, trafik cezası kesilen kişinin, mevcut para cezası için 15 gün içerisinde itiraz hakkı bulunmaktadır. Kişi, bu belirtilen süre içerisinde itirazını gerçekleştirmezse mevcut ceza kesinleşecektir.

Tebliğ edilecek edilecek cezanın gönderileceği adres ise aracının ruhsatının kayıtlı olduğu adrestir. Adreste ilgilinin bulunmaması halinde ise tebligat belgesi bildirir nitelikte bir kağıt kapıya asılır ve belge muhtara teslim edilir. Cezaya itiraz edilecek 15 günlük süre ise muhtara teslim edildiği andan itibaren başlar. Cezanın kesildiği iki durumda da süresi içerisinde itiraz gerçekleşmezse, ceza kesinleşecektir.

Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir ?

Trafik cezasına itiraz ederken, gerek mahkeme kanalıyla yapılacak olan itirazda gerekse e-devlet üzerinden yapılacak olan itirazda bazı evrakların bulundurulması gerekmektedir. İtiraz sırasında başvurucudan herhangi bir ücret talep edilmez. Fakat mahkeme itirazı haksız bulur ve reddederse o zaman mahkeme masraflarının başvurandan alınmasına hükmedebilecektir. Bu yüzden bir avukat aracılığı ile itirazın yapılması önem arz etmektedir.

İtiraz için yazılan Trafik Cezasına İtiraz Dilekçesinin 15 günlük süre geçirilmeden mahkemeye verilmesiyle veya e-devlet üzerinden itirazın yapılması ile itiraz süreci başlamış olacaktır.

İtiraz İçin Gereken Evraklar Nelerdir ?

Karayolları Trafik Kanunu Hükümleri Gereğince Uygulanan İdari Para Cezalarının Tahsilinde Ve Takibinde Uygulanacak Usul Ve Esaslar İle Kullanılacak Alındılar, Tutanaklar Ve Defterler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te başvuru yolu şöyle açıklanmıştır:

“Başvuru yolu

MADDE 16 – (1) Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağına karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren en geç 15 (onbeş) gün içinde sulh ceza mahkemesine itiraz için başvurulabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari para cezası kesinleşir”.

Vatandaşların yüzüne okunan cezalarda kesim tarihinden itibaren 15 gün içinde, plakaya yazılan cezalarda ise kişiye tebliğ edilen tarihten itibaren 10 iş günü içinde itiraz hakkı bulunmaktadır. Trafik idari para cezasına itiraz etmek için gerekli olan belgeler yasa ile belirlenmiştir:

Sulh Ceza Hakimliği’ne yazılan dava dilekçesi ve ekinde şu belgeler bulunmalıdır;

-Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Tebligatının fotokopisi,

-Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağının fotokopisi,

-Trafik cezası kesilen araca dair ruhsat belgesinin fotokopisi,

-Araç sahibinin ehliyet ve kimlik kartının fotokopisi,

-Ceza ödemesi yapıldıysa ödemeye dair banka dekontu

Başvuru sonrasında duruşma yapılmadan dilekçede yer alan bilgiler ışığında mahkeme karar verir. Ancak bazı olağanüstü durumlarda mahkeme tarafları dinlemek için belirli bir günde ve saatte çağırabilir. Dinleme sırasında dilerse tarafların avukatları da salonda hazır olarak bulunabilirler. Kararın olumlu ya da olumsuz sonucu kişilere tebligat ile gönderilir.

Trafik Para Cezası İtiraz Dilekçesi Örneği

……..SULH CEZA HAKİMLİĞİNE
(Buraya trafik ihlalinin işlendiği yerin bağlı olduğu sulh ceza mahkemesinin adı yazılacak)

İTİRAZ EDEN : TC Kimlik Numarası ve Açık Kimlik Bilgileri isim soy isim baba adı vs. ve adres bilgileri yazılmalıdır.

İTİRAZA KONU TUTANAĞIN TANZİM TARİHİ:../../20..

İTİRAZA KONU TUTANAĞIN TEBELLÜĞ TARİHİ:../…/20..

İTİRAZ KONUSU : Suç Yeri (Örn: Artvin)Trafik denetleme şube müdürlüğü, …..Amirliği’nin …. tarih ….. seri,….sıra no.lu trafik ceza tutanağında yazılı para cezasının iptali hakkında.

AÇIKLAMALALAR :

1- 08 XX 111 tescil plakasına kayıtlı hususi otomobilimin; Karayolları Trafik Kanunu’nun ….maddesi hükmüne istinaden “….” suçunun işlendiği gerekçesiyle gıyabımda kesilen ekte sunulu ../../20..tarihli, toplam ….. TL. bedelli trafik cezası tutanağı düzenlenip, ../../20.. tarihinde tarafıma tebliğ edilmiştir.

2- Yukarıda bilgileri yazılı trafik ceza tutanağı, aracımın tescil plakasına göre ../../20… tarihinde gıyabımda düzenlenmiş ve tarafıma aylar geçtikten sonra yani ../../20.. tarihinde tebliğ edilmiştir.
“Trafik para cezalarının tahsilinde ve takibinde uygulanacak esas ve usuller ile kullanılacak belgeler” hakkında yönetmeliğin “tescil plakasına göre düzenlenen tutanaklar için yapılacaklar işlemler” başlıklı 10. maddesi;

“Karayolları trafik kanununun 116. maddesi hükümleri gereğince,
görevlilerce yetki sınırları içerisinde tescil plakasına göre
düzenlenen tutanaklar;

a) Aracın kayıtlı olduğu kuruluştan arşiv kayıtlarına göre araç sahibi veya işleteni tespit edilerek (birden fazla ise ilk sıradaki) tutanağın boş kalan yerleri doldurularak ilgiliye 7201 sayılı tebligat kanunu hükümleri uyarınca tebliğ edilir ve tutanağın bir nüshası takip ve tahsil için ilgili mal sandığına gönderilir. Tebligat işlemine 10(on) iş günü içinde başlanır. Yapılan tebligatta bu şekilde uygulanan cezalar için, tebliğ tarihinden itibaren 15(on beş) gün içinde yetkili mahkemeye itiraz edebilecekleri belirtilir. İtiraz, ödemeyi ve ödeme ile ilgili süreyi durdurur. Ancak itiraz üzerine verilen kararlar kesindir. Hükmünü amirdir.

Söz konusu madde hükmü gereğince, düzenlenen trafik ceza tutanağının muhataba yani tarafıma tebliğ edilmesi işlemine 10 gün içinde başlanması gerekmektedir.
Ancak ekte sunulu tutanakta da görüleceği üzere kural ihlalinin yapıldığı iddia edilen tarih ile tebligat tarihi arasında uzun bir zaman bulunmaktadır. Tebligatın ilgili yönetmelik hükmüne göre yapılmadığı aşikârdır. Tutanak ../../20.. tarihinde düzenlenmiştir ve açık yönetmelik hükmüne göre tebligat işlemlerinin en geç ../../20.. tarihine kadar (tutanağın düzenlendiği tarihten sonraki 10. gün) yapılmış olması gerekirken, tutanağın tarafıma aylar sonra tebliğ edilmesi usul ve yasaya aykırılık teşkil eder.

3- Öte yandan, söz konusu ceza tutanağında belirtilmiş olan “…………..” suçu tarafımdan işlenmemiştir. Tutanağın düzenlendiği tarih aylar öncesi olmakla Anayasa’dan kaynaklanan savunma hakkım da kısıtlanmış bulunmaktadır. Söz konusu yönetmeliğe aykırı olarak yapılan tebligat, itiraz etmemdeki haklılık gerekçelerimi de ortadan kaldıracak bir sürede yapılmıştır.

Bu nedenle söz konusu yönetmeliğin 10/a.b maddesi de göz önüne alınarak yasaya aykırı olarak tebliğ edilen itiraza konu trafik tutanağında yazılı para cezasının iptaline karar verilmesi gerekmektedir. Bu konuya ilişkin olarak İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesi’nin
22.05.2006 tarihli, 2006/129 d.iş, 2006/129k. No.lu dosyasından verilen ve ekte sunduğum karar da itirazlarım doğrultusundadır.

SONUÇ VE TALEP: Yukarıda arz ve izah etmeye çalıştığım nedenlerle, itirazımın kabulü ile yasalara aykırı olarak düzenlenen trafik ceza tutanağında yazılı para cezasının iptaline karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. ../../2015

İTİRAZ EDEN 
Adı ve Soyadı
İmza

EKLERİ :

1- İtiraza konu trafik denetleme şube müdürlüğü, …… amirliği`nin …. tarih
….seri,… sıra no.lu trafik ceza tutanağı fotokopisi.

2- ….. plakalı aracıma ait iki adet ruhsat fotokopisi.

3-Bu konuya ilişkin olarak ..3. Sulh Ceza Mahkemesi’nin
22.05.2006 tarihli, 2006/129 d.iş, 2006/129k. No.lu dosyasından verilen Karar.

4- Nüfus cüzdanı sureti.

Ayrıca buraya tıklayarak güncel trafik para cezası tutarlarını öğrenebilirsiniz.

Buraya tıklayarak ‘tebliğ edilmeden kesinleşen trafik cezasına itiraz’ adlı makalemizi okuyabilirsiniz.

 

Oguz

Recent Posts

Vasiyetnamenin Açılması Ve İlgililere Tebliği Talebi Dilekçesi

... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN                   …

7 gün ago

BOŞANMA

Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…

1 hafta ago

Davaların Yığılması Davası Dilekçe Örneği

DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…

4 hafta ago

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

5 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

5 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

5 ay ago