Bilgi Deposu

Trafik Kazası Sonucu Tazminat Davası

 

 

Her gün ülkemizde binlerce trafik kazası meydana gelmektedir. Söz konusu trafik kazaları sonucunda, yüzlerce insan yaralanmaktadır. Bazı kazalarda ise yayalar, sürücüler veya yolcular hayatını kaybetmektedir. Bu yaralanmalar ya da ölümler sonucunda maddi ve manevi zararlar meydana gelmektedir.

Trafik kazası tazminat davası, motorlu bir aracın katıldığı veya neden olduğu ve bu olayın sonucunda; ölüm, yaralanma veya kişilerin mallarında zararın meydana gelmesinden dolayı kazada sorumlu olan kişilere, zarar gören tarafça açılan dava türüdür. Trafik kazası tazminatı, hem bedensel hem de mal varlığı zararlarını ifade etmek için kullanılmaktadır.

TAZMİNAT DAVASINI KİMLER AÇABİLİR

  • Meydana gelen trafik kazasında yaralama meydana gelmişse eğer; yaralanan kişi şahsen maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Bu durumda açılan maddi tazminat davası çalışma hayatı boyunca uğrayacağı işgücü kaybı nedeniyle ve tedavi masrafı içindir. Manevi tazminat davası ise kaza sonucu yaşadığı elem ve keder içindir.
  • Ağır bedensel yaralanma ile biten bir kaza varsa eğer; ağır yaralanan kişinin nişanlısı, annesi, babası, eşi, çocukları manevi tazminat davası açabilir. Ağır bedensel yaralanma, yaralanan kişinin uzuv kaybı yaşaması veya hayati fonksiyonlarını yerine getirememesi durumlarını kapsamaktadır.
  • Meydana gelen kazada, ölüm meydana gelmişse eğer; mağdur kişinin yaşadığı dönemde destek alan kişiler maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Ölen kişi evli ise eşi veya çocukları; bekar ise annesi veya babası karine olarak destekten yoksun kaldıkları kabul edilmektedir. Bu nedenle bu kişiler, ölen kişinin desteğinden yararlandıklarını ispat etmelerine gerek bulunmamaktadır. Diğer yakınların ise tazminat alabilmeleri için, destek aldıklarını ispat etmeleri gerekmektedir.

MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT DAVASINDA ZAMANAŞIMI SÜRESİ

  • Trafik kazası sonucunda zarar gören kişi, oluşan zararı ve olayın failini öğrendiği tarihten itibaren 2 yıl içerisinde dava açmalıdır. Bu süre zamanaşımı süresidir. Kişi uğradığı zararı ve faili daha sonra öğrense dahi her halükarda fiilin işlendiği tarihten itibaren 10 yıllık zamanaşımı süresi vardır.
  • Meydana gelen trafik kazasında ölüm veya yaralanma meydana gelmişse eğer; bir suçun varlığı gündeme gelecektir. Yaralanma durumunda, yaralamaya sebebiyet veren kişi, taksirle yaralama suçundan, ölüm meydana gelmişse eğer; taksirle adam öldürme suçundan yargılaması yapılacaktır. Bu şekilde bir durum söz konusu olduğu takdirde, ilgili suç için öngörülen zaman aşımı süresinde zarar gören kişiler tazminat davası açabilecektir. Kazada mağduriyet yaşayan kişiler, 2 yıllık zaman aşımı süresini kaçırdıkları takdirde; ceza zaman aşımı süresinden yararlanabilirler.

TAZMİNAT DAVASI KİME KARŞI AÇILIR

  • Bahsetmiş olduğumuz tazminat davası, aracın sürücüsüne, aracın sahibine, aracın işletenine ve sigorta şirketine karşı açılabilmektedir. Bazı durumlarda ise; işveren firmaya, ( şirket çalışanının verdiği zararlar açısından) araç sürücüsü 18 yaşından küçük ise Anne ve Babasına, kazanın oluşumuna sebebiyet veren diğer ilgililere karşı da açılabilmektedir.
  • Sigorta şirketi: Zorunlu trafik sigortası ve kasko sigortası hangi sigorta şirketi tarafından yapılmışsa, o sigorta şirketi de ölüm, yaralama veya diğer zararlardan sorumludur.
  • Buraya tıklayarak diğer makale, örnek karar ve dilekçelerimize ulaşabilirsiniz
Fatih Üçgül

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

3 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

3 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

3 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

4 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

6 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

6 ay ago