Bilgi Deposu

TRAFİK CEZASINA İTİRAZ USULÜ

Trafik cezası için yapılan itirazlar, adil ve haksız yönlerin varlığına bağlıdır. İtiraz talepleri belirli kriterlere uymak zorunda olduğu gibi gerekli belgeleri içermelidir. Trafik cezasına maruz kalan bireylerin, mahkeme kanalıyla bu karara itiraz etme hakkı vardır.

İtirazın kabul edilebilmesi için, ilgili kanun ve yönetmeliklere uygun bir şekilde trafik ihlallerine ilişkin kesilen cezalara başvuruda bulunulmalıdır. Yargıtay kararlarına göre, radar uyarı levhasının bulunmadığı noktalarda radar cezası alan sürücülerin de bu cezaya itiraz etme hakkı bulunmaktadır.

Cezanın kesilmesi sırasında, fotoğraf ve delillerle desteklenmelidir. Eğer delil ve fotoğraf bulunmuyorsa, sadece ceza tespit tutanağının varlığı durumunda, ceza alan kişinin bu karara karşı itiraz hakkı vardır. İtirazın temel gerekçesi, delil yetersizliği olabilir.

Araç park cezalarına karşı itirazda bulunabilmek için, belediyenin yeterli otopark hizmeti sunmamış olması şarttır. Ayrıca, şehir genelinde park yasağının uygulandığına dair belirgin durumlar ortaya konmalıdır.

Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Trafik cezalarına karşı yapılan itirazlar, gerekli belgelerin tam ve eksiksiz olmasına bağlıdır. Genellikle en yakındaki Sulh Ceza Hakimliği, bu itirazları değerlendiren mercidir. Eğer idari bir trafik para cezası söz konusu ise, bu kararın ilgili kişiye tebliğ edildiği andan itibaren en fazla 15 gün içinde itiraz hakkı doğar.

İtiraz başvurularının yapılmadığı durumlarda ise, kesilen cezanın nihai hükme varacağı anlaşılmaktadır. Cezanın ilan edildiği andan itibaren vatandaşın 15 günlük bir itiraz süresi bulunmaktadır. Araç plakasına kesilen cezalarda ise kararın kişiye tebliği tarihi başlangıç olarak kabul edilir ve bu tarihten itibaren 10 günlük bir başvuru süreci başlar.

İtiraz işlemleri için, yazılı bir dava dilekçesiyle birlikte Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurulmalıdır. Dilekçeye ek olarak, şu belgeler de sunulmalıdır:

  • Trafik cezasının tebliğ edildiğine dair evrak,
  • Trafik cezası karar evrakı,
  • Trafik cezası kesilen araç ruhsat örneği
  • Araç sahibinin kimlik belgesi fotokopisi
  • Trafik cezası ödenmişse ödemenin yapıldığına dekont

Trafik cezalarına e-Devlet üzerinden de itiraz edilebilir. Ayrıca, UYAP üzerinden de itiraz işlemleri gerçekleştirilebilir. Eğer vatandaşın e-imzası veya mobil imzası varsa, itiraz dilekçesini UYAP vatandaş portalı aracılığıyla iletebilir.

Bu itiraz dilekçesi, Sulh Ceza Hakimliği’ne veya İdare Mahkemesi’ne dijital yollarla iletilmektedir. Trafik cezalarına karşı açılan davaların sonuçlanma süreleri genellikle mahkemelerin yoğunluğuna göre değişir. Ancak çoğunlukla bu süreler 3 ila 6 ay arasında değişir. İdare Mahkemelerine yapılan başvuruların sonuçlanma süresi ise en geç 6 ayı bulmaktadır.

 

  • Buraya tıklayarak diğer makale, örnek karar ve dilekçelerimize ulaşabilirsiniz
Fatih Üçgül

Recent Posts

Vasiyetnamenin Açılması Ve İlgililere Tebliği Talebi Dilekçesi

... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN                   …

7 gün ago

BOŞANMA

Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…

1 hafta ago

Davaların Yığılması Davası Dilekçe Örneği

DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…

4 hafta ago

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

5 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

5 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

5 ay ago