06 Nis Terk Nedeniyle Boşanma Davası-İhtar
Terk Nedeniyle Boşanma Davası
‘Terk nedeniyle boşanma’ Türk Medeni Kanunu’nun 164. Maddesinde düzenlenmiştir ve belli usuli işlemlere tabidir. Bu usule göre ‘Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hakim veya noter, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi halinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur.Ancak, boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz’ denilmiştir.
Boşanma aşamasında terk olgusu var ise bazı şartların sağlanması ile terk eden eşe ihtar çekilmelidir. İhtar, noter veya aile mahkemesi kanalıyla çekilmelidir.
İhtarın Aile Mahkemesi Tarafından Yapılması
Terk nedeniyle boşanma davasında eşlerden biri, haklı bir neden olmadıkça veya evlilik birliğine ilişkin yükümlülüklerine yerine getirmemek amacıyla ortak konutu terk etmişse terk nedeniyle boşanma davası süreci başlatılabilir. Bu terk işleminden itibaren en az altı ay geçtikten sonra terk edilen eşin başvurusu ve talebiyle terk eden eşe ihtar çekilebilir. İhtarın amacı; evi terk eden eşe terk nedeniyle boşanmanın sonuçlarını açıklamaktır.
Bu aşamada Aile mahkemesi tarafından ihtar çekilebilmesi için terk edilen eşin açık bir talepte bulunması gerekir. Buna ilişkin dilekçe ilgili büroya kaydedilip ilgili mahkemesine yapılır. İhtar çekilmesi talebi bir dava değildir. Aile mahkemesi ihtar talebini kabul kararı vererek ihtarı çekebilir ve bu karara itiraz mümkün değildir. Ancak Ret kararı da verebilir. Ancak mahkemenin vermiş olduğu ret kararı temyiz edilebilir bir karardır.
Terk nedeniyle boşanma davasında çekilecek ihtarda Aile Mahkemesi ; dönülecek konutun adresini açıkça göstermeli, bu konuta dönüş süresi açık açık yazılmalı, davet edilen eşin potansiyel yol gideri karşılanmalı ve konutta ödemeli gönderilmelidir.
Öncelikli olarak terk işleminin gerçekleşmesinin üstünden en az 4 ay geçmiş olmalıdır. Nitekim 4 ay geçmeksizin yapılan ihtar başvuruları reddedilir. Bu hususta hakim, fiili terk olgusunu araştırmalı ve 4 ayın geçtiğini tespit etmelidir.
Terk nedeniyle Aile Mahkemesince yapılan ihtarın muhatapa tebliğ edilmesi gerekmektedir. Terk nedeniyle boşanma davası açılabilmesi için ise bu tebliğden itibaren en az 2 ay geçmelidir.
Bu 2 aylık süreç ihtar çekilen eşin eve dönmesine dair verilen süredir.
İhtarın Noter Tarafından Yapılması
Yapılacak ihtar Aile Mahkemesi tarafından yapılacağı gibi Noter kanalıyla da yapılabilmektedir. Nitekim notere başvuru yapacak terk edilen eş, yazılı veya sözlü talepte bulunmalı ve bu talep noter tarafından tutanağa geçirilmelidir. Noter de ihtarı ilgilisine tebliğ eder ve Aile Mahkemesinin yukarıda bahsettiğimiz esasları doğrultusunda ilk ihtar yapılır.
Sorry, the comment form is closed at this time.