TAHLİYE DAVALARINDA DAVA HAKKI
1-Kiralayanın Dava Hakkı sözleşmeden kaynaklanmaktadır
-Kiralayanın Birden Fazla Olması Halinde tüm kiralayanların birlikte dava açması gerekir
2-Malikin Dava Açma Hakkı mülkiyet hakkına dayalı olarak dava açma hakkı vardır
3-Yeni Malikin Dava Hakkı yeni malikin de kira sözleşmesi kurulduktan sonra kiralananı iktisap etmiş ise önceki malikin halefi olarak dava açma hakkı vardır
Belirli-Belirsiz Süreli Kira Sözleşmesim
Kira sözleşmesi belirli ve belirli olmayan süre için yapılabilir.
Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir.
Diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılır.
Kiralananın El Değiştirmesi TBK 310 md
Sözleşmenin kurulmasından sonra kiralanan herhangi bir sebeple el değiştirirse, yeni malik kira sözleşmesinin tarafı olur.
Kamulaştırmaya ilişkin hükümler saklıdır
Alt Kira TBK 322
Kiracı, kiraya verene zarar verecek bir değişikliğe yol açmamak koşuluyla,kiralananı tamamen veya kısmen başkasına kiraya verebileceği gibi, kullanım hakkını da başkasına devir edebilir.
-Kiracı konut ve çatılı iş yeri kiralarında kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça, kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi, kullanım hakkını da devredemez.
-Alt kiracı, kiralananı kiracıya tanınandan başka biçimde kullandığı takdirde kiracı,kiraya verene karşı sorumlu olur. Bu durumda kiraya veren kiracısına karşı sahip olduğu hakları alt kiracıya veya kullanım hakkını devralana karşı kullanabilir
Bunlardan birincisi; kiraya veren ile kiracı (ilk kiracı) arasındaki asıl kira sözleşmesidir.
İkincisi ise kiracı (birinci kiracı) dan kiralananı kiralayan üçüncü kişi arasındaki kira sözleşmesidir.ikinci durumda birinci sözleşmenin kiracısı ikinci sözleşmenin kiraya verenidir.
İkinci sözleşme kurulmakla ilk kiracının kiraya verene karşı sorumluluğu devam etmektedir.ikinci kiracı kiralayana zarar verirse ilk kiracı bu zararlardan sorumludur.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…