16 Mar Suç İşlemeye Tahrik Suçu
TCK’ nın 214. maddesinde ilgili suç düzenlemekle birlikte maddenin 1. fıkrasında “Suç işlemeye alenen tahrik”, 2. fıkrasında ise “halkı birbirini öldürmeye tahrik” fiilleri cezalandırılmaktadır.
Bu suçta, tahrikin konusunu oluşturan suçun işlenmemiş olması halinde tahrik hareketinin hazırlık hareketi sayılarak cezalandırılmaz. Ancak, alenî tahrik halinde ise bu genel kuralın aksine böyle bir tahrikin sonuç doğurmamış olması ihtimalinde tahrikte bulunanın cezalandırılması gerektiğini düzenleme altına alınmıştır. Nedeni ise fiilin kamu barışma yönelik oluşturacak tehdididir.
Kanun lafzında suç işlemeye tahrikten söz edilmektedir. Burada Tahrik, insanı etkileyecek bir hareketle suça yönelik dürtülerini ortaya çıkarmak veya kuvvetlendirmek ya da bunu yasaklayıcı veya engelleyici düşünceleri yok etmek, zayıflatmak suretiyle başkalarını belirli fiilleri işlemeye teşvik etmektir.
Bu suçta, tahrikte kullanılan vasıtalar önemli olmayıp, vasıtaların tahrike elverişli olması yeterlidir. Tahrik etme; söz, yazı, radyo, televizyon, sinema, tiyatro gibi vasıtalarla gerçekleştirilebilinir.Tahrik geleceğe ve içinde bulunulan süreye ilişkin de olabilmekte ve hatta şarta bağlanabilmektedir.
Kanunun ilgili suçu düzenlediği TCK md 214/1 Tahrikin alenî olması gerekmektiğini belirtmektedir. Düzenlemede kamu barışı yönünden aleni tahrik halinin tehlikeli görünmesi nedeniyle tahrik fiili sonuç vermese dahi cezalandırmıştır.
Bu itibarla tahrik fiilinin umuma açık veya umuma mahsus yerlerde işlenmiş olması şart değildir. Buradaki alenen tahrikin birçok kimsenin önünde gerçekleştirilen tahrik olması suçun oluşması için yeterli olmaktadır.
Ayrıca , Tahrikin konusu suç olmalıdır ki suçun yer aldığı kanunun herhangi bir önemi olmadığı gibi, Re’sen soruşturulması veya kovuşturulması gereken bir suç olması da aranmamaktadır.
214, maddedeki “suç” ibaresi idari bir suçun işlenmesini alenen tahrik halini kapsamamakta, adli suçlara ilişkin tahrik halini düzenlemektedir.
Suçun tamamlanması için alenen tahrik yeterli olup, tahrikin yönelmiş olduğu suçun işlenilip, işlenilmemiş olması önemli değildir. Ancak tahrikin konusunu oluşturan suç işlenmiş veya bu suçun icrasında teşebbüs aşamasına geçilmişse, tahrikçi bu suça azmettiren olarak cezalandırılmaktadır. (TCK, m,214, f,3).
Öte yandan, suç işlemeye tahrik kasıtlı bir suç olup, suçun manevi unsuru yönünden Genel kast ile işlenmesi yeterlidir.
Bu suç yönünden kast, belirli bir suçun başkaları tarafından işlenmesini sağlama bilinci ile o suçun işlenmesini tahrik etme iradesine sahip olmaktır.
Ayrıca, ilgili maddede Tahrik fiilinin “basın ve yayın” yoluyla işlenmesi halinde ise ceza ağırlaştırılmaktadır. (TCK, m,218)
Sorry, the comment form is closed at this time.