ANTALYA AİLE MAHKEMESİ’NE
DAVACI : ……………….. (T.C. …………………….. )
Adres:
VEKİLİ : Av…………
Adres:
DAVALILAR :
1.
2.
3.
KONU : Soybağının tespiti (babalık davası) talebimizi içerir dava dilekçemizdir.
AÇIKLAMALAR :
İşbu dilekçe ile müvekkilin talebi doğrultusunda davacı ile davalı arasında soybağının kurulması talebimizi mahkemeye sunuyoruz. Söz konusu uyuşmazlığa ilişkin açıklamalarımız aşağıdaki gibidir.
O dönemlerde resmi evlilik yerine dini nikah kıyılarak evlenilmektedir. Nüfus müdürlüğünden yapmış olduğumuz sorgulamada müvekkilin babası ve annesi arasında resmi bir evlilik kurulmadığı tarafımıza bildirilmiştir. Ortada resmi bir evlilik olmadığı için resmi olarak çocuk ile baba arasında bir soybağı ilişkisi kurulamamıştır. ” TMK Madde 295- Tanıma, babanın, nüfus memuruna veya mahkemeye yazılı başvurusu ya da resmî senette veya vasiyetnamesinde yapacağı beyanla olur. ” Baba vefat ettiği için nüfus memuru önünde; kendi çocuğu olduğunu da beyan edememiştir. Ortada resmi senet ve vasiyetname de olmadığı için baba ile çocuk arasında bir soybağı ilişkisi kurulamamıştır. Müvekkil nüfus kayıtlarında annesinin kütüğüne kayıt ettirilmiştir. Müvekkilin halihazırda hiçbir baba ile soy bağı ilişkisi bulunmamaktadır. Bu nedenle ortada henüz kurulmuş bir soybağı ilişkisi olmadığı için nüfus kaydının düzeltilmesi davası yerine soybağı davası açılmıştır. Bu süreçle ilgili tanık anlatımları önem arz etmekte olup tanık listesi sayın mahkemenize bildirilecektir.
Anne ile soybağı doğumla kurulduğu için anne adı kısmına ………..yazılmıştır. ” TMK Madde 282- Çocuk ile ana arasında soybağı doğumla kurulur. Çocuk ile baba arasında soybağı, ana ile evlilik, tanıma veya hâkim hükmüyle kurulur. ” Ancak anne ve babası resmi olarak evli olmadıkları için nüfus bilgilerinde yer alan baba adı kısmına ………………yazılmıştır. …………öylesine yazılmış bir isimdir, herhangi bir kişi değildir. Bu nedenle baba adının yer aldığı kısma ………… yazılması gerekirken; resmi bir evlilik olmadığı için soybağı kurulamadığından dolayı sıradan bir isim olarak; memur, Abdullah ismini yazmıştır.
Davalının müvekkilin babası olduğunun tespit edilmesi için babadan alınan örnekler üzerinden Adli Tıp Kurumu’nca tıbbı inceleme raporunun oluşturulmasını talep ederiz.
O dönemlerde resmi evlilik yerine dini nikah kıyılarak evlenilmektedir. Nüfus müdürlüğünden yapmış olduğumuz sorgulamada müvekkilin babası ve annesi arasında resmi bir evlilik kurulmadığı tarafımıza bildirilmiştir. Müvekkilim annesinin nüfusuna kayıt edilmiştir. Baba kısmına ise boş kalmaması adına öylesine bir isim yazılmıştır. Bu nedenle müvekkilim ile baba arasında herhangi bir şekilde soybağı kurulmamıştır.
TMK Madde 301- Çocuk ile baba arasındaki soybağının mahkemece belirlenmesini ana ve çocuk isteyebilirler. Dava babaya, baba ölmüşse mirasçılarına karşı açılır. Hükmüne amirdir.
Müvekkilin babası ile soybağı bugüne kadar kurulmamıştır. Bu durumda soybağının kurulması için işbu davayı açmak zarureti hasıl olmuştur.
HUKUKİ SEBEPLER : Türk Medeni Kanunu Madde 282 /2, 301,303 ve ilgili mevzuat.
HUKUKİ DELİLLER : Nüfus kayıtları, hastane kayıtları, tanık, bilirkişi incelemesi, yemin, DNA testi, tıbbi inceleme raporu ve ilgili her türlü delil.
NETİCE-İ TALEP : Yukarıda açıklanan ve sayın mahkemenizce re’sen dikkate alınacak nedenlerle;
karar verilmesini vekaleten talep ederiz.
Davacı Vekili
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…