Bilgi Deposu

SENETTE ÇİFT İMZANIN BULUNMASI

Senette çift imza bulunması hukuki olarak farklı sonuçların meydana gelmesine neden olmaktadır. Ticari işletmelerin yetkilileri senet imzalanırken genellikle 2 adet imza atarlar. Senette bulunan ikinci imzanın yer aldığı alan hukuki sonucu doğrudan etkilemektedir. Senette ki bu 2. imza bazı durumlarda ticari şirketlerin senet vererek borçluya karşı sorumlu olmasına neden olmaktadır. Şirket kaşenin üzerine atılmış olan imza ile şirket borçlu duruma gelir. Ancak kaşenin dışına ikinci bir imza atılması ile bonoyu düzenleyen şirket çalışanının şahsen senet borçlusu olduğunu ifade edebiliriz.

Yargıtay kararları doğrultusunda senette borçlu kişinin sorumluluğunun doğabilmesi için çeke, senede ve bonoya tek kişi tarafından imza atılması gerekmektedir. Bu noktada şirket kaşesinin dışında bulunan imza ise aval niteliğini taşımaktadır. Bu durumda şirket yetkilisi şahsen borçlu hale gelmektedir. İki imzanın da kaşenin üzerinde yer alması mümkün değildir. Şahsen bir sorumluluğun doğması için kaşenin dışında bir alana imza atılması gerekmektedir.

Senetler genellikle karşımıza tek imzalı bir şekilde çıkmaktadır. Türk Ticaret Kanunu’na göre senet düzenleyen kişinin imzası senet üzerinde mutlaka yer alması gerekmektedir. Aksi takdirde senedin herhangi bir şekilde geçerliliği bulunmamaktadır. Kanun çerçevesinde senetlerde sadece düzenleyen kişinin imzası aranmaktadır. Ancak uygulamaya bakıldığında sık sık senetlerde iki ile karşılaşılmaktadır. Ancak iki imza içeren senedin geçersiz olduğunu söylemek mümkün değildir. Senette iki imzanın bulunması senetten doğacak olacak sonucu hiçbir şekilde farklılaştırmamaktadır. Yani tek imzalı senetlerde çift imzalı senetlerde geçerlidir. Ancak yukarıda bahsedildiği gibi çift imzalı senetlerin bazı temel özellikleri bulunmaktadır. Bu özelliklerin gerçekleştirilmesi için bireylerin senette çift imza bulundurabilmesi mümkündür.

  • Buraya tıklayarak diğer makale, örnek karar ve dilekçelerimize ulaşabilirsiniz
Fatih Üçgül

Recent Posts

Vasiyetnamenin Açılması Ve İlgililere Tebliği Talebi Dilekçesi

... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN                   …

1 ay ago

BOŞANMA

Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…

1 ay ago

Davaların Yığılması Davası Dilekçe Örneği

DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…

2 ay ago

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

6 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

6 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

6 ay ago