26 May Şahsi İrtifak Hakkı Nedir?
Şahsi irtifak hakkı nedir?
İrtifak hakkı Medeni Kanun’un 779’uncu maddesinde şu şekilde tanımlanıyor; “Taşınmaz lehine irtifak hakkı, bir taşınmaz üzerinde diğer bir taşınmaz lehine konulmuş bir yük olup, yüklü taşınmazın malikini mülkiyet hakkının sağladığı bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasına katlanmaya mecbur kılar…”
İrtifak hakkında yapılan işleminin imar mevzuatına uygunluğu onaylattırılıyor. (Onay mercii; işleme konu parseller belediye ve mücavir alan sınırları içinde ise belediye encümeni; mücavir alan dışında ise il özel idaresidir.)
İrtifak hakkı işlemi; teknik yönü olması nedeniyle kadastro müdürlüklerini, tescili gerektirmesi nedeniyle de tapu müdürlüklerini ilgilendiriyor. İrtifak hakları şahsi irtifak hakları ve arzî irtifak hakları olmak üzere ikiye ayrılıyor. Peki, şahsi irtifak hakkı nedir?
Şahsi İrtifak Hakkı
Mülkiyet hakkına sahip bulunmayan bir kişinin lehine kurulan irtifak hakkı olarak tanımlanıyor.
Şahsi irtifak haklarında genelde tek bir taşınmaz bulunuyor. Yani, arzi irtifak haklarında olduğu gibi karşılıklı iki taşınmaz söz konusu olmuyor. Birden çok taşınmaz bu hakkın konusu olsa dahi bunlar karşılıklı olmuyor. Bu hak şahıs lehine kuruluyor.
Şahsi irtifak hakkında şahıs, gerçek veya tüzel kişi olabiliyor.
Sorry, the comment form is closed at this time.