FURTUM VE RAPINA
FURTUM
Genellikle hırsızlık olarak çevirsek de aslında daha geniş bir anlama sahiptir. Emniyeti suistimal ve mala karşı işlenmiş suçları da kapsar. Roma’nın en eski haksız fiillerindendir. Üç çeşidi vardır
Furtum Rei bir hırsızın direkt eve girip hırsızlık yaparak bir eşyayı çalmasıdır. Furtum Usus kullanma hırsızlığıdır. Elinde tuttuğu şeyi sadece elinde tutmakla görevli olan kişi onu kullanırsa bu Furtum Usus’tur. Furtum Possessionis ise rehin verdiği şeyi çalan kişidir, zilyedliğin çalınmasıdır.
RAPİNA
Gasp yani rapina; cebir ve şiddet kullanarak bir kimsenin malının alınması, gasbedilmesidir. Dava eğer gaspedildikten sonra 1 yıl içinde açılırsa eşyanın 4 katı fiyatını, 1 yıldan sonra açılırsa eşyanın fiyatının karşılığı istenebilirdi. Gasptan dolayı hüküm yiyenler ise infamis, şerefsiz ilan ediliyordu.
MALA VERİLEN ZARARLAR VE INIURIA
Damnum Iniuria Datum: Haksız olarak başkalarının malına zarar vermektir. Kölesini yaralamak, kapısını kırmak vs. Bu suçun sayılabilmesi şartlarında ilk olarak haksız fiil olması gerekir. Meşru müdafaa varsa bu haksız fiil olmaz.
Iniuria: Direkt şahsa karşı yapılan tecavüz ve şahsiyetin ihlali anlamına gelir. Zamanla bu kavram her türlü maddi ve manevi tecavüz için kullanılmaya başlanmıştır. Bundan dolayı mahkumiyet de infamia yani şerefsizlik sonucunu verirdi.
PRETORLARIN TANIDIKLARI: DOLUS VE METUS
Dolus: Hile demektir. Bütün yolsuzluk, aldatıcı söz ve hareketleri içerir. Sonradan bu suçun anlamı da genişletilmiş ve her türlü iyiniyete aykırı fiiller dolus suçu kapsamına girmiştir. Bundan önce ius civile hileye karşı önlem almamıştı ve herhangi bir cezası yoktu, daha sonradan pretorlar buna karşı önlem aldılar.
Metus: İkrah. Tehdit veya korkutma yoluyla bir kişiye normalde yapmayacağı bir hukuki işlemi yaptırmaktır. Manevi bir zorlama vardır.
Fraus Creditorum: Borçlunun alacaklının zararına olarak hileli şekilde mal kaçırılmasına verilen isimdir.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…