Bilgi Deposu

Nişanın Bozulmasıyla Hediyelerin Geri Verilmesi

Nişanlılık evlenme dışındaki bir sebeple sona ererse, nişanlıların birbirlerine veya ana ve babanın ya da onlar gibi davrananların, diğer nişanlıya vermiş oldukları alışılmışın dışındaki hediyeler, verenler tarafından geri istenebilir. Hediye aynen veya mislen geri verilemiyorsa, sebepsiz zenginleşme hükümleri uygulanır.

Hediyelerin geri istenebilmesi için nişanlılığın evlilik dışında bir sebeple sona ermesi gerekmektedir. Nişanlılığının evlilik dışında bir sebeple sona ermesi durumunda nişanlanan kişilere verilen hediyeler geri istenilebilmektedir. Verilen söz konusu hediyelerin geri istenebilmesi için alışılmışın dışında hediyeler olması gerekmektedir. Kanun koyucu madde metninde özellikle alışılmışın dışında verilen hediyelerin istenilebileceğine vurgu yapmıştır. Alışılmış yani mutad eşyaların iadesi ise istenemez. Yargıtay’ın yerleşik içtihadına göre, nişan yüzüğü dışında kalan tüm altın, takı ve ziynet eşyası mutad dışıdır. Mutad (alışılmış) hediyelerden kasıt; giymekle, kullanmakla eskiyen ve tüketilebilen eşyalardır. ( Elbise, ev aletleri, ayakkabı vs. ) Bu eşyaların iadesi istenemez. Nişanlıya verilen bir demet çiçek, çikolata, ayakkabı nişanlının annesine verilen elbise gibi hediyeler mutad ( alışılmış ) eşya oldukları için geri verilmesi gereken hediyeler kapsamında yer almamaktadır.

Nişan hediyelerinin iadesi durumunda kusur şartı aranmamaktadır. Ancak maddi veya manevi tazminat taleplerinde kusur şartı gündeme gelmektedir.

ZAMANAŞIMI

Nişanlılığın sona ermesinden doğan dava hakları, sona ermenin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. Bu nedenle ilgili davaların nişanlılığın sona erdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde açılması gerekmektedir.

TAZMİNAT DAVASINDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME

Taraflar arasında kurulan nişanlılık ilişkisi aile hukukuna ilişkin olduğu için, nişanın bozulması durumunda açılacak maddi ve manevi tazminat davalarında görevli mahkeme aile mahkemesidir. Aile mahkemelerinin olmadığı yerlerde bu tazminat davalarında asliye hukuk mahkemeleri aile mahkemesi sıfatıyla görevli olacaktır.

  • Buraya tıklayarak diğer makale, örnek karar ve dilekçelerimize ulaşabilirsiniz
Fatih Üçgül

Recent Posts

Vasiyetnamenin Açılması Ve İlgililere Tebliği Talebi Dilekçesi

... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN                   …

1 ay ago

BOŞANMA

Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…

1 ay ago

Davaların Yığılması Davası Dilekçe Örneği

DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…

2 ay ago

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

6 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

6 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

6 ay ago