11 Nis Mala Zarar Verme Suç DUyurusu Dilekçesi
Mala Zarar Verme Nedir? (TCK m.151-152)
Mala zarar verme, başkasına ait bir malı kısmen veya tamamen bozmak, yıkmak, tahrip etmek, yok etmek, kirletmek veya kullanılmaz hale getirmektir. Mala zarar verme suçu, başkasına ait malvarlığına zarar vermeye dönük hukuka aykırı müdahaleleri cezalandırmak amacıyla ihdas edilmiştir.
Mala zarar verme suçu ile malvarlığı değerleri korunmak istendiğinden, bu suç “Malvarlığına Karşı Suçlar” bölümünde TCK md. 151-152 arasında düzenlenmiştir.
Mala Zarar Verme Suçu Şikayet Süresi, Zamanaşımı ve Uzlaştırma
TCK m.151’de düzenlenen suçun basit şekli en temel şekli, yani en az cezayı gerektiren şeklidir. Bu suçun basit şekli şikayete tabidir. Suçun mağduru şikayet hakkını faili ve fiili öğrenmesinden itibaren 6 ay içinde kullanmalıdır.
Suçun nitelikli halleri ise daha büyük bir hukuki menfaati ihlal ettiği için daha ağır cezayı gerektiren şeklidir. TCK m.152’de düzenlenen suçun nitelikli şekilleri şikayete tabi suçlar arasında değildir. Yani, suçun mağduru şikayetçi olmasa bile, suç savcılık tarafından resen 8 yıllık dava zamanaşımı süresi içinde soruşturulabilir. Şikayetten vazgeçme, kamu davasının düşmesi sonucunu doğurmaz.
Basit mala zarar verme suçu (TCK md.151/1-2), taraflar arasında uzlaştırma prosedürünün uygulanmasını gerektiren suçlardandır. Uzlaşma kapsamında olan suçlarda gerek soruşturma gerekse kovuşturma aşamasında, öncelikle uzlaştırma prosedürünün uygulanması, uzlaşma sağlanmazsa soruşturmaya veya yargılamaya devam edilmesi gerekir.
… CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA
YAKINAN :
TC KİMLİK NUMARASI :
ADRES :
VEKİLİ :
ADRES :
ŞÜPHELİ :
SUÇ : Mala Zarar Verme.
SUÇ TARİHİ : …/…/…
AÇIKLAMALAR :
1-) Şüpheli ile müvekkil kapı komşusu olup çocukların kavgasından doğan bir husumet içerisindedirler. Suç tarihinden bir gün önce bitişik olan bahçe kapıları önünde ağız dalaşına girmişler, bu durum mahalleli tarafından da görülmüştür.
2-) Suç tarihinde gece 23:30 sularında şüpheli müvekkilin bahçesine girerek şeftali ağaçlarını testereyle kesmeye başlamış, 24:05 gibi komşuların haber vermesi üzerine müvekkilin bahçeye çıkmasıyla eylemine son vererek kendi bahçesine kaçmıştır. Şüphelinin eylemi sonucunda 3 adet şeftali ağacı tahrip olmuş, maddi zarar meydana gelmiştir.
3-) Müvekkilimizin malına verilen zarar nedeniyle şüphelinin cezalandırılmasını sağlamak amacıyla makamınıza başvurma zorunluluğu doğmuştur.
HUKUKİ NEDENLER : 5237 S. K. m. 151 ve ilgili mevzuat.
HUKUKİ DELİLLER : Tanıklar ve diğer deliller.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklanan nedenlerle ilgili şahıs hakkında tahkikat yapılmak suretiyle cezalandırılması için kamu davası açılmasına karar verilmesini müvekkilimiz adına saygıyla talep ederiz. …/…/…
Yakınan Vekili
Av.
Sorry, the comment form is closed at this time.