03 May Kısırlaştırma Suçu ve Cezası
Kısırlaştırma Suçu TCK 101. Maddede düzenlenme altına alınmıştır. Kısırlaştırma eylemi erkeklere yapılabileceği gibi kadınlara da yapılabilmektedir. Bu işlem kişinin rızası hilafında gerçekleştirilirse suç olarak kabul edilmiştir. Bunun dışında kısırlaştırma işleminin suç olarak kabul edilebilmesi için, kısırlaştırmanın yetkisi olmayan birisi tarafından yapılması gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse kısırlaştırma talebini bir tıp uzmanı dışında kişiden yapması, kişinin de bu işlemi gerçekleştirmesi halinde rıza olsa dahi kısırlaştırma suçu işlenmiş olacaktır. Kanun tıp personeli olsun olmasın herkesin kısırlaştırma suçunu işleyebileceğini belirtmiştir. Tıp personelinin bu suçu işlemiş olması için rıza dışında kısırlaştırma işlemi gerçekleştirmeleri gerekmekteyken, bunun dışında görevli olmayan kimseler kısırlaştırma işlemini görevli olsun veya olmasınlar yapmaları halinde kısırlaştırma suçu işlerler ve TCK 101’e göre cezalandırılırlar.
Belirtilmelidir ki, hadımlaştırma işlemi de TCK 101.madde kapsamında değerlendirilmektedir. Bunun dışında ilaçla veya başka tıbbi yöntemlerle kısırlaştırma işlemi yapılması halinde de TCK 101’e oluşmaktadır. Kişinin iradesi olmadan kısırlaştırılması veya iradesi bulunsa dahi tıp personeli dışında kısırlaştırılma yapılması TCK 101 çerçevesinde suç oluşumuna sebebiyet verir.
Öte yandan, kişinin iradesi bulunmasa bile kısırlaştırma işlemi tıbbi olarak gerekli olan durumlarda doktorlarca gerçekleştirilebilir. Bu mezkur suça ilişkin hukuka uygunluk nedeni olarak kabul edilmektedir. Tıp personeli olmayan kişiler, hukuka uygunluk sebebi olarak bariz olarak görülen bir menfaat olmaksızın kısırlaştırma işlemini gerçekleştirirlerse yine TCK 101 gereği cezalandırılmak durumunda kalacaklardır.
Kısırlaştırma suçunu, kısırlaştırma fiilini yapmaya yetkili olmayan kimselerin işlemesi halinde verilecek olan ceza da 1/3 oranında artırım yapılır.
Kısırlaştırma fiili sırasında kişinin ölümüne yahut bedensel bir zarara neden olması halinde faile neticesi sebebiyle ağırlaştırılmış suçlara ilişkin hükümler çerçevesinde sorumlu tutulacaktır. Dolayısıyla TCK md 87 tatbiki söz konusu olmaktadır.
Sorry, the comment form is closed at this time.