Bilgi Deposu

Kişilerin Huzur Ve Sükununu Bozma Suçu

Türk Ceza Kanunun 123. maddesinde Kişilerin Huzur Ve Sükununu Bozma Suçu düzenleme altına alınmıştır.

Mezkur maddeye göre Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı amaçla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikayeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.

Hukuka aykırı davranış, bir kimsenin kapısının önüne ısrarla çöp bırakılması olabileceği gibi, odasının penceresine atılan taş, kapı zilini ısrarla çalma, uzaktan dürbünle gözetleme, yüzüne ayna tutması, herhangi bir söz söylemeden açmış olduğu delikten mağduru gözetlemesi, otomobille yahut yayan sürekli takip etmesi vb. de olabilmektedir.  Ancak hukuka aykırı davranışın bir kez gerçekleştirilip bırakılması halinde, eylemin kesintisiz devamından söz edilemeyeceğinden 123. maddedeki suçun oluştuğundan da söz edilemez.

Suçun manevi unsuru  failin, bir kimsenin huzur ve sükununu bozmak özel kastı ile hareket etmesi şeklindedir.

Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunda şikayet, ısrarlı davranışın son kez yapıldığı tarihten ve yapan kişiyi öğrenmeden itibaren 6 ay içinde yapılmalıdır. 6 ay içerisinde yapılmayan şikayetler hak düşürücü süre sebebiyle sonrasında yapılamaz.

Şikayete tabii suçlardan olan kişilerin huzur ve sükunun bozma suçunda şikayet, Cumhuriyet Başsavcılığına dilekçe ve ekleri ile süresinde yapıldı ise uzlaştırma yoluna gidilecektir. Uzlaştırma aşamasında uzlaştırma sağlandığı takdirde davranış hiç yaşanmamış sayılmaktadır. Bunun sonucu olarakta tazminata hükmedilemez. Anlaşma sağlanmadığı takdirde ise  soruşturma ya da kovuşturmaya devam edilmektedir.

Suçun Cezası belirlenirken, olayın yaşanış şekli dikkate alınarak madde metninde de belirtildiği üzere 3 ay – 1 yıl arası bir ceza (hapis) cezası söz konusu olmaktadır.

Av.Özlem Karakaya

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

3 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

3 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

3 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

4 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

6 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

6 ay ago