Categories: Bilgi Deposu

KAMULAŞTIRMA NEDİR ? ŞARTLARI NELERDİR?

Mülkiyet hakkı sadece kamu yararı söz konusu olduğu hallerde sınırlandırılabilmektedir. Bu tür sınırlandırma işlemlerinde öncelikle taşınmazın değeri tespit edilir sonrasında tespit edilen taşınmaz bedeli, taşınmazın sahibine ödenir. Akabinde söz konusu taşınmazın kaydı idareye geçmektedir. Kamulaştırma işlemleri normal kamulaştırma ve acil kamulaştırma olarak iki türde yapılmaktadır.

Normal kamulaştırma işleminde, kamulaştırılacak olan taşınmazın tüm hukuki işlemleri taşınmaz idareye geçmeden önce yapılmaktadır. Bazı hallerde, taşınmazın değerinin tespiti dışındaki tüm hukuki işlemler, taşınmazın idareye geçmesinden sonra başlar. Bu da Acil yapılan kamulaştırma işlemlerini ifade etmektedir. Bu durumda daha çok Kara yolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.

Belirtilmelidir ki, kamulaştırma işlemini sadece devlet kurumları yapabilmektedir. Burada kamulaştırma yapacak birim öncelikle Daha kamu yararı kararı almalıdır. Sonrasında alınan kamu yararı kararı ilgili merci tarafından onaylanır. Böylelikle kamulaştırma süreci başlamaktadır.

Kamulaştırmayı gerçekleştirecek olan idare, taşınmazın yüz ölçümünü ve sınırını gösteren plan hazırlayarak kamulaştıracağı taşınmazın sahiplerini tapu ve nüfus kayıtları üzerinden bulmakta ve mezkur kararı ilgililere tebliğ etmektedir.

Av.Özlem Karakaya

Recent Posts

Vasiyetnamenin Açılması Ve İlgililere Tebliği Talebi Dilekçesi

... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN                   …

4 ay ago

BOŞANMA

Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…

4 ay ago

Davaların Yığılması Davası Dilekçe Örneği

DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…

5 ay ago

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

9 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

9 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

9 ay ago