Mülkiyet hakkı sadece kamu yararı söz konusu olduğu hallerde sınırlandırılabilmektedir. Bu tür sınırlandırma işlemlerinde öncelikle taşınmazın değeri tespit edilir sonrasında tespit edilen taşınmaz bedeli, taşınmazın sahibine ödenir. Akabinde söz konusu taşınmazın kaydı idareye geçmektedir. Kamulaştırma işlemleri normal kamulaştırma ve acil kamulaştırma olarak iki türde yapılmaktadır.
Normal kamulaştırma işleminde, kamulaştırılacak olan taşınmazın tüm hukuki işlemleri taşınmaz idareye geçmeden önce yapılmaktadır. Bazı hallerde, taşınmazın değerinin tespiti dışındaki tüm hukuki işlemler, taşınmazın idareye geçmesinden sonra başlar. Bu da Acil yapılan kamulaştırma işlemlerini ifade etmektedir. Bu durumda daha çok Kara yolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.
Belirtilmelidir ki, kamulaştırma işlemini sadece devlet kurumları yapabilmektedir. Burada kamulaştırma yapacak birim öncelikle Daha kamu yararı kararı almalıdır. Sonrasında alınan kamu yararı kararı ilgili merci tarafından onaylanır. Böylelikle kamulaştırma süreci başlamaktadır.
Kamulaştırmayı gerçekleştirecek olan idare, taşınmazın yüz ölçümünü ve sınırını gösteren plan hazırlayarak kamulaştıracağı taşınmazın sahiplerini tapu ve nüfus kayıtları üzerinden bulmakta ve mezkur kararı ilgililere tebliğ etmektedir.
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…