İdarenin, özel mülkiyette bulunan taşınmaz malların tamamı veya bir kısmına el atması, kamulaştırma olarak adlandırılmaktadır. İdareye bu yetkinin verilmesinin temel sebebi, yapmakla yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin bulunmasıdır.
1982 Anayasası md.46 [Değişik: 3.10.2011]: Devlet ve kamu tüzel kişileri; kamu yararının gerektirdiği hallerde, gerçek karşılıklarını peşin ödemek şartıyla, özel mülkiyette bulunan taşınmaz malların tamamını veya bir kısmını, kanunla gösterilen esas ve usullere göre kamulaştırmaya ve bunlar üzerinde idari irtifaklar kurmaya yetkilidir.
2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu m.3: İdareler, kanunlarla ve Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle yapmak yükümlülüğünde bulundukları kamu hizmetlerinin veya teşebbüslerinin yürütülmesi için gerekli olan taşınmaz malları, kaynakları ve irtifak haklarını; bedellerini nakden ve peşin olarak veya aşağıda belirtilen hallerde eşit taksitlerle ödemek suretiyle kamulaştırma yapabilirler.
Buna göre, kamulaştırma işleminin temel özellikleri şunlardır:
Kamulaştırılan Taşınmazın Amaca Aykırı Kullanım Nedeniyle İadesi İstemine Dair Dilekçe Örneği
… ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE
DAVACI:
TC KİMLİK NUMARASI :
ADRES :
VEKİLİ :
ADRES :
DAVALİ:
ADRESİ :
KONU : Kamulaştırılan Taşınmazın Amaca Aykırı Kullanım Nedeniyle İadesi İstemimizden İbarettir.
A Ç I K L A M A L A R
1-) Dava konusu 52 ada 5 parsel sayılı taşınmaz tapuda müvekkil adına kayıtlı iken Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıflar Meclisi’nin …/…/… tarihli kararıyla (EK-1) B…. Ağası C…. A…. Vakfından f….. k…. C…. A…. (S….) medresesinin görünümünün tam olarak ortaya çıkarılması, çevreden zarar görmesinin önlenmesi ve yapının tarihi çevresi içinde orijinal haline kavuşturulması için çevresel binaların orijinaline uygun olarak yeniden inşa edilip restorasyonu amacı ile kamulaştırılmıştır.
2-) Müvekkil tarafından davalı idare aleyhine açılan ve …/…/… tarihinde kesinleşen bedel artırma davasında hükmedilen bedel farkı halen davalı idarenin uhdesinde bulunmaktadır.
3-) Taşınmaza …/…/… tarihinde fiilen el atan davalı idare kamulaştırma bedelinin kesinleştiği …/…/… tarihinden itibaren beş yıl içinde kamulaştırma amacına uygun hiçbir işlem ve tesis yapmadığı gibi, taşınmazı olduğu gibi bırakarak kiraya vermek suretiyle gelir elde etmiş, taşınmaz üzerinde bulunan binanın alt katını berber dükkanı olarak kullanan müvekkilin eşine karşı ecrimisil istemiyle dava açmış ve ikinci kat da halen bir Bilgi Teknolojileri şirketinin kirası altında bulunmaktadır.
4-) 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 23. maddesi “Kamulaştırma bedelinin kesinleşmesi tarihinden itibaren beş yıl içinde, kamulaştırmayı yapan idarece veya 22 nci maddenin dördüncü fıkrası uyarınca devir veya tahsis yapılan idarece; kamulaştırma ve devir amacına uygun hiç bir işlem veya tesisat yapılmaz veya kamu yararına yönelik bir ihtiyaca tahsis edilmeyerek taşınmaz mal olduğu gibi bırakılırsa, mal sahibi veya mirasçıları kamulaştırma bedelini aldıkları günden itibaren işleyecek kanuni faiziyle birlikte ödeyerek, taşınmaz malını geri alabilir.” hükmünü içermektedir. Maddede yer alan koşullar dava konusu olayda gerçekleşmiştir.
5-) Açıkladığımız nedenlerle söz konusu taşınmazın idare adına olan tapu kaydının yasa hükmünde ortaya konan usul ve esaslar dahilinde iptali ile taşınmazın müvekkil adına tapuya tescil edilmesini sağlamak üzere dava açmak zorunluluğu hasıl olmuştur.
HUKUKİ NEDENLER : 2942 S. K. m. 23.
HUKUKİ DELİLLER : 1-)Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıflar Meclisi’nin …/…/… tarihli kararı
2-) …/…/… tarihinde kesinleşen bedel artırma dava dosyası
3-) Müvekkilin eşine karşı ecrimisil istemiyle açılan dava
4-) Bilirkişi İncelemesi
5-) Keşif
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıkladığımız nedenlerle bedel artırma davasında hükmedilen … TL davalı idareden tahsil edilmediğinden bu miktarın hesaplama dışı bırakılarak, müvekkile başlangıçta ödenen … TL çekişmesiz bedelin ödeme tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte davalıya iadesi ile, dava konusu taşınmazın davalı idareden geri alınarak tapu kaydının iptaline ve yeniden müvekkil adına tesciline; yapılacak hesaplama sonucunda bulunacak miktardan müvekkilin başlangıçta yaptığı mahkeme masrafları ile davalı idarenin kamulaştırmanın gayesi dışında elde ettiği gelirlerin mahsubuna ve buna göre miktar tayinine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı taraf yükletilmesine karar verilmesini müvekkilimiz adına saygıyla talep ederiz. …/ …/ …
EKLER : 1-)Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıflar Meclisi’nin …/…/… tarihli kararı
2-) …/…/… tarihinde kesinleşen bedel artırma dava dosyası
3-) Müvekkilin eşine karşı ecrimisil istemiyle açılan dava
Davacı Vekili
İle ilgili.
Ayrıca buraya tıklayarak diğer makalelerimize ve dilekçe örneklerimize ulaşabilirsiniz.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…