İstirdat davası bakımından görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise, davalının yerleşim yeri mahkemesi veya icra takibinin yapıldığı yer mahkemesi olmaktadır.
İstirdat davasında davanın davacı tarafından kazanılması halinde sadece alacaklıya icra takibi ile ödenen parayı değil, aynı zamanda ödemek zorunda kaldığı icra harç ve giderlerini de davalı alacaklı taraftan alınması hakkı doğmaktadır.
Belirtilmelidir ki, borcun zaman aşımına uğradığı fark edilmeksizin ödeme yapıldığı takdirde borçlu tarafından ödenen paranın geri verilmesi için istirdat davası açılamamaktadır.
Öte yandan davacının davayı kaybetmesi halinde ise davalı alacaklıya davaya ilişkin yargılama giderlerini ödemesi gerekecektir.
İzah edilen hallerde davayı kaybeden tarafın %40 tazminat ödemeye mahkum edilmesi de söz konusu olmamaktadır.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…