Herhangi bir iş yerinde çalışmadan, aktif vergi kaydı, şirket ortaklığı kaydı ya da çiftçilik kaydı gibi zorunluluk olmadan isteğe bağlı olarak prim ödeme ve yatırılan primler ile emekli olunmaya fırsat veren sigorta kolu isteğe bağlı sigotalılıktır. İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için belli şartlar mevcuttur. Türkiye’de ikamet edenler ile Türkiye’de ikamet ederken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerdeki Türk vatandaşlarından;
İsteğe Bağlı Olarak Prim Ödenebilen Sigorta Kolları:
İsteğe bağlı bağkur (4b), İsteğe bağlı Ek 5 tarım sigortası (4a),Ev hanımları için isteğe bağlı sigorta, Emekli sandığında belli bir süreyi tamamlayanlar için isteğe bağlı emekli sandığı şeklinde sıralanmaktadır.
ŞARTLARI
İsteğe bağlı Bağkur (4B)
İsteğe bağlı bağkur kapsamında prim ödenebilmesi için;
Herhangi bir işte çalışmamak, Ziraat odası çiftçilik kaydı, vergi kaydı, şirket ortaklığı kaydı gibi kayıtların bulunmaması nihayetinde emekli olunmaması gerekmektedir.
İsteğe bağlı Ek 5 Tarım sigortası
Bu kapsamda ödenen primler 4A yani SSK kapsamında hizmet olarak değerlendirilir. Ek 5 tarım sigortalısı olunabilinmesi için;
Ev hanımları için isteğe bağlı sigorta (4B)
Evde el işi, örgü, süs eşyası gibi ürünleri yapıp satan ev hanımlarımız isteğe bağlı sigortalı olabilmektedir. Ev hanımı sigortası kapsamında prim ödenmesi durumunda ödenilen primler bağkur hizmeti olarak değerlendirilmektedir. İsteğe bağlı olarak en düşük prim ödenebilecek sigorta kolu ev hanımı isteğe bağlı sigortasıdır. Ev hanımı isteğe bağlı sigortalısı olunabilinmesi için;
Emekli sandığı isteğe bağlı iştirakçilik (4C)
Devlet memuru olarak görev yapan kişilerin az 10 yıl çalışmanın akabinde işten ayrılma veya müstafi sayılmak suretiyle ayrılmış olma durumunda Kuruma Memurluktan ayrıldıktan sonra altı ay geçmeden, 5510 Sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) (SSK) ve (b) (Bağkur) bendi uyarınca sigortalı çalışmaya başlayanların ise zorunlu sigortalılıklarının sona erdiği tarihten itibaren altı ay içinde yazılı olarak başvurarak emekli sandığı kapsamında isteğe bağlı prim ödemeye devam edip bu kolda emekli olabilmek mümkündür. Şartları ise;
Emekli sandığı kapsamında çalışmadan isteğe bağlı prim ödeyerek emekli olabilmektedirler.
Belirtilmelidir ki, 10 yıllık sürenin hesabında fiili hizmet süresi zammı, itibari hizmet süresi, ücretsiz izinli geçen süreler, hizmet borçlanmaları ile benzeri süreler dikkate alınmadan hesaplama yapılmaktadır.
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…