Dilekçe Örnekleri

İsim Değişikliği Dava Dilekçesi

 

NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİNE

ANTALYA

DAVACI                    :

ADRES                      :

VEKİLLERİ              :

ADRES                      : 

DAVALI                    : Antalya İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü

ADRES                      : 

KONU                        : Müvekkilimiz hakkında haklı sebebe dayanan isim değişikliği için nüfus kaydının düzeltilmesi talebimize ilişkin.

AÇIKLAMALAR

  1. Davacı müvekkilimizin adı Nüfus Kaydında ….. olarak yazılmıştır. Ancak müvekkilimizin tüm çevresi kendisini ….. ismiyle tanımaktadır. Ki yakın akrabaları dahi müvekkilimizin nüfus kaydında yer alan ….. ismini bilmemekte müvekkilimizi tanıyan herkes müvekkilimizi …. adıyla tanımaktadır. Bu bağlamda ….. ismi müvekkilimizin günlük hayatında çeşitli sıkıntılar yaratmaktadır. Bu bakımdan müvekkilin adının değiştirilmesinde zorunluluk bulunmaktadır.
  2. Yukarıda izah ettiğimiz hususlar göz önünde bulundurulduğunda müvekkilimizin adının, herkes tarafından bilinen ve tanınan ismi olan …. olarak değiştirilmesini talep etme zorunluluğumuz doğmuştur.
  3. Yerleşik içtihatlar da kişinin farklı isim ile tanınması sebebiyle isim değişikliğinin kabul edilmesi gerektiği yönündedir. İlgili Yargıtay Kararı aşağıdaki şekildedir;

T.C. YARGITAY 18. HUKUK DAİRESİ E. 2011/9929 K. 2011/12617 T. 12.12.2011 

KARAR : Davacılar dava dilekçesinde, velayetleri altındaki kızlarının “Dersim” adı ile tanındığını ileri sürerek nüfus kütüğünde yazılı “Dilan” adının “Dersim” olarak değiştirilmesini istemişlerdir.

4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 27 nci maddesi hükmü uyarınca kişi, haklı nedenlere dayanarak adının değiştirilmesini hakimden isteyebilir, Yargıtay uygulamalarında Kanunun buyurucu hükümlerine aykırı olmamak koşuluyla bir kişi çevresinde tanındığı adını kullanabilir ve bu adla nüfusa tescilini isteyebilir. Somut olayda davacıların kızlarının “Dersim” adı ile tanındığı dosya içeriğinden anlaşıldığına göre, adının değiştirilmesi için haklı nedeni bulunduğundan istemin kabulü gerekirken, yerinde olmayan gerekçelerle davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir. 

SONUÇ : Bu itibarla yukarda açıklanan esaslar göz önünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu sebeplerle yerinde olduğundan kabulüyle hükmün H.U.M.K.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istenmesi halinde temyiz edene iadesine, 12.12.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

  1. Açıkladığımız nedenler ve dinleteceğimiz tanıklar neticesinde müvekkilimizin çevresince “….” olarak tanındığı iş bu sebeple müvekkilimizin Nüfus Kaydında geçen “….” isminin “….” ismi ile değiştirilmesi gerektiği görülecektir.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              HUKUKİ DELİLLER:(tanık, yemin, bilirkişi vb. dayanılacak deliller ifade edilmelidir)

HUKUKİ DELİLLER          : Bilirkişi, tanık ve sair her türlü yasal deliller…

HUKUKİ NEDENLER        : Türk Medeni Kanunu, Yargı içtihatları ve ilgili mevzuat

TALEP VE SONUÇ

Yukarıda izah ettiğimiz hususlar ve mahkemenin re’sen göz önünde bulunduracağı hususlar doğrultusunda;

  1. Haklı davamızın KABULÜ,
  2. Müvekkilimizin adının, herkes tarafından bilinen ve tanınan ismi olan “…..” olarak değiştirilmesi hususunda gereğinin yapılmasını saygıyla ve bilvekale arz ve talep ederiz.

 

Davacı …..

Vekilleri

 

Alanya Lawyer

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

4 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

4 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

4 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

4 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

6 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

7 ay ago