Manevi Tazminat: Manevi zarar, kişilik hakkına yapılan saldırı sonucunda bir kimsenin duyduğu elem, keder, üzüntü gibi duygusal ve/veya fiziksel acılar olarak tanımlanabilir. Bir kimsenin bedensel bütünlüğünün zedelenmesi durumunda, olayın özellikleri göz önünde tutularak, zarar görene veya bazı durumlarda yakınlarına ödenen paraya manevi tazminat denilmektedir.
İş kazası nedeniyle zarar gören veya ölenin yakınları için manevi tazminata hükmedilebilmesi için;
şartların varlığı aranmaktadır.
Manevi tazminat tarafların kusur oranları, mali durumları ve meydana gelen manevi zararın büyüklüğüne göre belirlenmektedir. Bu nedenle her somut olay için manevi tazminat miktarı farklı olmaktadır.
Ağır bedensel zarar veya ölüm halinde, zarar görenin veya ölenin yakınlarına da manevi tazminat olarak uygun bir miktar paranın ödenmesine karar verilebilir.
Maddi Tazminat: İş kazası nedeniyle maddi tazminat davasında Türk Borçlar Kanunu’nun haksız fiile ilişkin tazminat hükümleri uygulama alanı bulmaktadır. Buna göre ölüm veya bedensel zarar halinde işçi ve işçinin yakınları tarafından iş kazası tazminat davasında talep edilebilecek maddi tazminat kalemleri TBK’nın 53 ve 54. maddelerinde düzenlenmiştir.
Ölüm hâlinde uğranılan zararlar özellikle şunlardır:
Bedensel zararlar özellikle şunlardır:
İŞ KAZASI TAZMİNAT DAVASINDA ARABULUCULUK
Kural olarak iş uyuşmazlıklarında arabulucuya başvurmak zorunlu tutulmuştur. Ancak iş kazası ve meslek hastalığına dayanan maddi ve manevi tazminat davaları ile bu alacaklarla ilgili tespit, itiraz ve rücu davaları zorunlu arabuluculuk kapsamına dâhil edilmemiştir.
İŞ KAZASINDAN KAYNAKLI TAZMİNAT DAVASINDA YETKİLİ MAHKEME
İş kazalarından doğan alacaklar için açılacak davalar İş Mahkemesi’nde açılmaktadır. Yetkili mahkeme için ise; birden fazla yetkili mahkeme bulunmaktadır.
İŞ KAZASINDAN KAYNAKLI TAZMİNAT DAVASINDA ZAMANAŞIMI
İşçinin veya yakınlarının iş kazası nedeniyle açacakları maddi, manevi ve destekten yoksun kalma tazminatı talepli davalar, 10 yıllık zamanaşımı süresine tabidir. Zamanaşımının başlangıcı, iş kazasının meydana geldiği tarihtir.
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…