06 Tem İnfazın Ertelenmesi
Hükümlünün infazının ertelenmesi ne demektir? Hangi koşullarda infaz erteleme mümkün olmaktadır?
İnfazın ertelenmesi hükümlünün, hamilelik, hastalık, engelilik veya başkaca geçerli kişisel nedenlerle talepte bulunması neticesinde hakkındaki kesinleşmiş hapis cezasının cezaevinde infaz edilmesinin ertelenmesidir. İnfazın ertelenmesi demek, cezanın affı, ortadan kaldırılmasını veya cezaevi dışında başka suretle infaz edilmesini anlamına gelmez. Sadece kesinleşen hapis cezası infazın ertelenmesi kararı ile, hükümlünün hem özel hem de sosyal-ekonomik hayatını tanzim etmesi için belli bir süre kazanmasını temin eden bir infaz hukuku kurumudur. Hükümlü, öngörülen infaz erteleme süresi geçtikten sonra cezasını infaz etmek için cezaevine girmek zorundadır.
Kısaca açıklandığı üzere infazın ertelenmesi; kesinleşen hapis cezasının cezaevinde infaz edileceği tarihin ertelenmesi geciktirilmesidir. İnfazın ertelenmesi kurumu, hükümlünün bazı şahsi nedenlerle cezaevine giriş tarihini erteleyerek cezanın infazı için hazırlık yapmasını temin etmektedir. İnfazın ertelenmesine, infaz savcılığı tarafından karar verilmektedir.
İnfazın Ertelenmesi Şartları?
Kesinleşmiş hapis cezasının infazının ertelenmesi, 5275 sayılı Ceza İnfaz Kanunu md.17’de düzenlenmiştir. İnfazın ertelenmesi kararı, hükümlünün başvurusu üzerine hapis cezasının infaza verildiği yerin infaz savcılığı tarafından alınır.
İnfazın ertelenmesi kararı verilebilmesi için hükümlünün kendisine gönderilen çağrı kağıdı üzerine, kendiliğinden gelerek infaz savcılığına başvurması ya da başvuru dilekçesi göndermesi gerekir. Ancak bu başvuru hükümlü hakkında yakalama kararı çıkarılmadan önce yapılmalıdır.
İnfazın Ertelenmesi Sebepleri
Hükümlü aşağıdaki hallerde cezaevine girmeden , hakkında yakalama kararı çıkarılmadan infazın ertelenmesi talebinde bulunabilir:
- Akıl Hastalığı Nedeniyle İnfazın Ertelenmesi: Akıl hastalığına tutulan hükümlünün cezasının infazı geriye bırakılır ve hükümlü, iyileşinceye kadar sağlık kurumunda koruma ve tedavi altına alınır. Hastenede geçen süreler cezaevinde geçmiş sayılır. Akıl hastalığı teşkil etmeyen ruhsal rahatsızlıklar, psikolojik rahatsızlıklar, hükümlüye, cezanın infazını ertelenmesini talep hakkı vermez.
- Diğer Hastalıklar Sebebiyle İnfazın Ertelenmesi: Başkaca hastalıkları olan hükümlü hakkındaki hapis cezasının infazı, hükümlünün hayatı için kesin bir tehlike teşkil ediyorsa cezanın infazı iyileşinceye kadar geri bırakılır
- Ağır Hastalık ve Engellilik Sebebiyle İnfazın Ertelenmesi: Hükümlünün hayatı için risk teşkil etmese bile; maruz kaldığı ağır bir hastalık veya engellilik nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyen ve toplum güvenliği bakımından ağır ve somut tehlike oluşturmayacağı değerlendirilen mahkumun cezasının infazı iyileşinceye kadar geri bırakılabilir.
- Gebelik ve Doğum Nedeniyle İnfazın Ertelenmesi: Hapis cezasının infazı, hamile olan veya doğurduğu tarihten itibaren altı ay geçmemiş bulunan kadınlar hakkında geri bırakılır. Çocuk ölmüş veya anasından başka birine verilmiş olursa, doğumdan itibaren iki ay geçince ceza infaz olunur,
- Hükümlünün Kişisel İstemiyle İnfazın Ertelenmesi: Hükümlü, kişisel bazı nedenlerle de infazın ertelenmesi talebinde bulunabilir. Kanun, cezaevindeki hükümlü hakkında infazın ertelenmesi kararı verilebilmesi için bazı nedenler saymıştır. Hastalık, ölüm, maluliyet, ticari faaliyet vs. gibi Ancak henüz cezaevine girmemiş hükümlüler için infazın ertelenmesi talebinin gerekçelerini sınırlanmamıştır. Hükümlü, makul herhangi bir gerekçe göstererek infazın ertelenmesi talebinde bulunabilir.
Sorry, the comment form is closed at this time.