Bilgi Deposu

İletişimin Tespiti

 

 

İletişimin tespiti; kişilerin telefon kayıtlarının getirtilmesi, bu kayıtlılarla beraber kişilerin kimlerle, ne süre zarfında ve hangi saat aralıklarında görüştüklerinin tespit edilmesidir.

EŞLER İLETİŞİMİN TESPİTİNİ İSTEYEBİLİR Mİ?

Önceki uygulamada, davanın taraflarının değil 3. Kişilerin de iletişiminin tespiti istenebiliyordu. Mahkeme bu talepleri kabul edip iletişim operatörlerine müzekkere yazıyor ve iletişim detayları getirtiliyordu. Bu durum Anayasada yer alan özel hayatın gizliliğine ve haberleşme hürriyetine aykırı bir uygulamaydı. Güncel uygulamada ise hukuka aykırı delil konusu geniş çapta inceleme konusu bulmakta ve çeşitli yorumlar ile bu çerçeve genişletilmektedir. Böylece tarafların ve 3. Kişilerin hak ve özgürlüklerinin ihlali önlenmektedir.

İletişimin tespiti, taraflarca bizzat mahkemeden istenebilir ve mahkeme bu talepleri kabul ederek iletişimin tespitini isteyebilir. Bir nevi mahkeme, eşlerin iletişim kayıtları ile ilgili aracı kılınır. İletişimin tespitinin istenmesinin yasal sınırları tartışmalı bir konudur. Peki, iletişimin tespiti uygulaması hukuka uygun bir uygulama mıdır? Bu konunun tartışılması halen devam ederken iletişimin tespiti Anayasamızda yer alan haberleşme hürriyetine ve özel hayata müdahaledir. 

DAVA DIŞI 3. KİŞİLER İLETİŞİMİN TESPİTİNİ

İSTEYEBİLİR Mİ?

Bazı mahkemeler tarafından dava dışı üçüncü kişilerin, iletişimin tespiti neticesindeki talepleri kabul görmekte ise de dava dışı üçüncü kişilerin bu talepleri hukuku aykırıdır.

EŞLERDEN BİRİ DİĞER EŞİN 3. KİŞİLERLE OTELDE KALIP KALMADIĞININ TESPİTİNİ MAHKEMEDEN İSTEYEBİLİR Mİ?

Bu durumda taraflar mahkemeden talepte bulunarak emniyete müzekkere yazılmasını ve davalı eşin başka bir kadınla veya erkekle herhangi bir otelde kalıp kalmadıklarının sorulmasını isteyebilirler. Mahkeme de bu doğrultuda emniyete müzekkere yazılmasına karar verebilir. Fakat kişilerin kendi imkânları ile otel kayıtlarını bulup mahkemeye sunmaları hukuka aykırıdır ve bu dâhilde sunulan kayıtlar hukuka aykırı delil olduğu için mahkemece bu kayıtlar hükme esas alınamaz.

Bu husus Anayasamızda düzenlenen haberleşme hürriyeti ve özel hayatın dokunulmazlığı ilkesine aykırıdır. Anayasamızda düzenlenen temel hak ve özgürlükler, ancak kanunla sınırlandırılabilir ve bu temel hakka ancak Hâkim kararıyla müdahale edilebilir.

  • Buraya tıklayarak diğer makale, örnek karar ve dilekçelerimize ulaşabilirsiniz
Fatih Üçgül

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

4 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

4 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

4 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

5 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

7 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

7 ay ago